Index Vakbarát Hírportál

Az aranybányában rekedtek, de amúgy se akarnak kijönni

2014. február 17., hétfő 01:00

Egyszerre alakult ki vész- és patthelyzet a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol egy aranybányában legalább kétszáz illegálisan dolgozó bányász rekedt a föld alatt egy omlás miatt. Egyelőre csak 11 munkást tudtak kimenteni – írja az MTI.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a bányában rekedtek közül sokan nem is mernek kijönni, mert attól félnek, letartóztatják őket, amiért törvényellenesen dolgoznak a mélyben. Ha ez még nem lenne elég, a felszínre hozott munkások szintén félnek, hogy bajba kerülnek, így nem adnak információt a föld alatt rekedt társaikról.

Azóta sikerült kapcsolatba lépni a bányászok egy 30 fős csoportjával. A mentőszolgálat tőlük tudja, hogy legalább kétszázan estek csapdába a beomlott tárna egy meredek szakaszánál. Szerencsére sikerült ivóvizet juttatni nekik, ami rájuk is fért; a kimentettek közül sokan már a kiszáradás határán álltak.

Az illegális bányászat igen gyakori a Dél-afrikai Köztársaságban. A bányászoknak nem egy cégnek dolgoznak: nekik kell eladniuk a kibányászott érceket. Az illegális bányászok közül sokan az elhagyott tárnákban laknak, életveszélyes körülmények között. Emiatt igen gyakoriak a végzetes balesetek is. Mindennek a tetejébe a konkurens bányászok is állandóan ölik egymást. A hatóságok szerint a benoni bányában dolgozók is összecsaptak egy rivális csoporttal, akik néhányukat még az omlás előtt a kijáratnál várták és kirabolták.

Rovatok