Index Vakbarát Hírportál

Kétszer annyi álommeló lesz az idén

2014. február 17., hétfő 12:30

Folytatódik a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor-ösztöndíjprogram, idén duplájára nő a kiutazó ösztöndíjasok száma – mondta Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes újságíróknak hétfőn Budapesten.

Úgy fogalmazott: a külhoni magyarság és azon belül a diaszpórában élők megtartása szempontjából kulcsfontosságú a Kőrösi Csoma Sándor-program, ami az egyik legsikeresebb kezdeményezésük volt.

A sikerre való tekintettel megduplázták az ösztöndíjasok számát, és ötven helyett száz fiatal utazhat ki a diaszpóra magyarságához – közölte Semjén Zsolt az ösztöndíjprogram nyitó rendezvényén.

Semjén szerint  míg a diaszpóra magyarságát eddig alapvetően az emigráció magyarsága adta, akik 1945, 1956 után vagy a Kádár-rendszer idején hagyták el Magyarországot, a világ mára megváltozott, és a mostani magyarok az emigráció második, harmadik, negyedik generációját jelentik, vagy olyanokat, akik kint dolgoznak, de szeretnék, ha a gyerekük néptáncot tanulna.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az MTI kérdésére arról tájékoztatott, hogy a program támogatása a tavalyi közel félmilliárd forintról a duplájára emelkedik. A több ösztöndíjassal jobban le tudják majd fedni a diaszpóra magyarsága által lakott területeket, a kiutazók a világ minden pontján ott lesznek majd – mondta a helyettes államtitkár.

Az ösztöndíjprogramról írott korábbi cikkünket itt, míg az ösztöndíjasok beszámolói alapján készült összeállításunkat itt olvashatja.

Rovatok