Index Vakbarát Hírportál

Polgárháború dúl Kijevben

2014. február 18., kedd 11:20 | tíz éve frissítve

Legalább tizennyolcan haltak meg a keddi összetűzésekben az ukrán fővárosban. A rendfenntartók megindultak a hónapok óta álló barikádok ellen, eljutottak a Majdanig, ám a teret semmiképp sem akarja harc nélkül átadni Viktor Janukovics államfő ellenzéke. Este páncélosokkal felszerelkezve indultak meg ellenük a rendfenntartók. A városban közlekedési káosz alakult ki a metró lezárása miatt. Bár az ellenzék vezetői már kedd éjszaka tárgyaltak az elnökkel, nem jutottak semmire. Messze még a béke Kijevben és a politikailag megosztott Kelet- és Nyugat-Ukrajnában. Egyre kevésbé túlzás polgárháborúról beszélni.

A keddi eseményeket összefoglaló cikkünk már nem frissül, a szerdai történéseket percről percre itt követhetik nyomon!

Kedd éjjeli helyzet

Kedd este megindultak a rendőrség speciális egységei Kijev főtere ellen. A tüntetők felkészültek a harcra, az ellenzék vezetői szerint nem adják át az EU-párti ellenállás szimbólumát jelentő teret, ahol hónapok óta tüntetnek Viktor Janukovics államfő Oroszországhoz közeledő politikája ellen.

A rendőrség helyi idő szerint este kilenckor már több helyen visszaszorította a tüntetőket. Arra kérték a civileket, hogy hagyják el a területet, mert terroristaellenes akcióba kezdenek.

Írjon nekünk!

Ott van Ukrajnában? Küldje el tapasztalatait, képeit, videóit a tema@mail.index.hu-ra!

Itt követheti élőben a Kijev belvárosában zajló történéseket. A különböző közvetítésekből jól látszik a helyzet kettőssége: a belváros egyik pontján már a munkagépek dolgoznak az elbontott barikádok utáni takarításon, miközben a Majdanon még az ellenállás fenntartásáról a független Ukrajna, a demokrácia és az ország európai értékeinek védelméről szónokolnak a tüntetők.

Néhány órával korábban visszafoglalták a tüntetőktől az Európa teret és az ott lévő Ukrajna Háza konferenciaközpontot. A hírek szerint egy újabb tüntető meghalt a Majdan elleni rendőri ostrom kezdetén. Éjfélkor legalább 14 halottról tudtak.

A tüntetők egy páncélost felgyújtottak. Az Uniannak nyilatkozó orvosok szerint ezren megsebesültek. Szerdán egy óra körül arról érkezett jelentés, hogy két közlekedési rendőrt lelőttek Kijevben. A hírt egyelőre nem erősítették meg. Eközben a Szent Mihály székesegyháznál négy újabb holttestet találtak, legalábbis erről számolt be az UDAR szóvivője. Ha Szvjatoszlav Cegolko információja hiteles, akkor 18, ha a két említett rendőr halála is igaz, úgy már legalább 20 áldozata van az egyre inkább polgárháborús jelleget öltő kijevi összecsapásoknak.

Polgárháború dúl Kijevben

A támadás azonban kissé sajátosan zajlik. Egy részen ugyan visszaszorították a tüntetőket, azonban a tiltakozás tovább folyik, áll a színpad is, ahol politikai felszólalások és együttesek, hazafias dalokat éneklő aktivisták, misét celebráló pópák váltogatják egymást. Este sem álltak meg a beszédek, amelyekben az ellenzéki aktivisták, képviselők a „fasiszta, SS-hatalom” szólítanak harcba. „Nem hagyjuk magunkat nagyapáink és dédapáink is itt álltak, amikor a fasiszták jöttek. Legyen átkozott a hatalom, dicsőség Ukrajnának!” – harsogta egyikük a színpadról, arra kérve a világ nyugati országait, hogy álljanak ki „a donyecki, moszkvai maffia ellen felkelő ukrán demokratikus tüntetőkért."

A rendőrség ezelőtt nem sokkal vízágyút is bevetett a tüntetők ellen, de az előrenyomulással ismét leálltak. Páncélosok is állnak a közelben, igaz, az egyik BTR-t molotov-koktéllal gyújtották fel a tüntetők. Eközben a tér felett többször tűzijáték lobbant fel, egészen szürreális hátteret varázsolva a feszült helyzet mögé.

Kigyulladt a Majdant egyik oldalról lezáró üvegfalú Globusz bevásárlóközpont és a tér sarkán álló Szakszervezetek Háza is, amelyet az elmúlt hetekben ellenőrzésük alatt tartottak a tüntetők. A Kommersant.ua szerint a rendőrség láthatóan nem igyekszik lehetővé tenni a tűz mielőbbi eloltását. A rendőrség szerint az épületet a tüntetők gyújtották fel. A tüntetők szerint a Berkut szórja a molotov koktélokat a házban.

Az épület nem üres, ám sokan nem tudnak kijönni,  a hajnalra már a negyedik emeletet is előrő lángok miatt. A tüntetők a színpadon szólítják fel a jelenlévőket, hogy próbáljanak segíteni, például úgy, hogy trambulinokat alakítanak ki gumiból, amikre ráugorhatnak az épületben rekedtek. Többen kiugrottak, nem érkezett jelentés az így megmenekeültek sérüléseiről. Magyar idő szerint fél négyre a katasztrófavédelmisek is kimentettek nyolc tüntetőt az épületből – köztük fiatal lányokat.  A kilenc szintes épület minden emelete lángbaborult az éjszaka, összesen harminc embert menekítettek ki, de nem tudni, hogy maradtak-e még bent emberek.

Hajnalra ismét intenzívebbé váltak az összecsapások a rohamrendőrök és a téren tüzekkel védekező tüntetők között. Több sátor is lángba borult.

Így indult a keddi nap: fenyegető békés tüntetésből összecsapás

Kedd reggel ötezer fős ellenzéki menet indult a parlament elé, ám útközben a tovább duzzadó tömeg összecsapásba keveredett a rohamrendőrökkel a parlament közelében. Mindkét fél úgy tartja, hogy csupán reagált a másik támadására.

Bár a tüntetés békésnek mondta magát, a tiltakozók sisakban, botokkal felszerelkezve vonultak, azzal a nem titkolt céllal, hogy blokád alá vonják a parlamentet, követeléseik elfogadtatására. A tüntetők teherautóval próbálták áttörni a rendőri sorfalat, majd felgyújtottak egy rendőrségi teherautót, amely elzárta a parlamenthez vezető utat. A kormányzó Régiók Pártjának (PR) székházába Molotov-koktélokat és köveket dobáltak, betörve az épület több ablakát. A CNN azt írta, a harcok közben fel is gyújtották az épületet. 

Ukrán tüntetők csapnak össze a rendőrökkel

Később az ellenzéki tüntetők bejutottak a PR kijevi székházába, és túszul ejtettek egy ötven év körüli civil ruhás férfit, akit az épületből ismeretlen helyre vittek. A Korrespondent.net szerint a Berkutnak, az ukrán rohamrendőrségnek mostanra sikerült felszabadítani a Lipszkaja utcai székházat.

A parlamentbe szintén bejutottak a tüntetők, a kormányzó párt képviselői az oldalsó bejáratokon menekültek. Az ellenzékiek a kormányt kívülről támogató kommunista honatyákat megakadályozták abban, hogy ők is elhagyják az üléstermet, és azt követelték tőlük, hogy térjenek vissza, és hozzák meg azokat a döntéseket, amelyeket a tüntetők követelnek. A Lenta.ru szerint több kommunista politikust össze is vertek.

Az ellenzékiek alkotmánymódosítást próbáltak elfogadtatni. A lépés célja az lett volna, hogy megfékezzék az államfő, Viktor Janukovics mögött álló erőket, illetve elvegyenek tőle bizonyos 2004-ben szerzett hatásköröket, és azokat a kormányfő kezébe adják át.

Az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezére a parlamentben tartott sajtótájékoztatót, a tömeggel a politikusok nem kommunikáltak. Vitalij Klicsko beszédében az elnök- és parlamenti választások sürgős kiírását követelte Janukovicstól és kijelentette, hogy mihamarabb új kormányt kell alakítani, az ellenzék pedig készen áll a kormányzásra. „Most nem órákról, hanem percekről van szó” – hangoztatta az egykori nehézsúlyú világbajnok bokszoló.

Helyszíni jelentések szerint a tüntetők egy rendőrt is túszul ejtettek, miközben mások elfoglalták azokat a háztetőket, ahonnan a belügyi egységek lövészei gumilövedékkel lőtték az embereket. A belügyesek elmenekültek a háztetőkről.

Az orosz külügyminisztérium ezután felszólította az ukrán ellenzéket, hogy tartózkodjon a fenyegetésektől és ultimátumoktól, folytasson tartalmas párbeszédet a kijevi kormánnyal annak érdekében, hogy kivezessék az országot súlyos válságából.

A tárca keddi közleménye szerint a történtek annak az eredménye, hogy a nyugati politikusok és az európai intézmények az ukrán válság kezdete óta szemet hunynak a radikális erők agresszív cselekedetei felett, és ezzel a válság kiterjesztésére, a hatalommal szembeni provokációkra ösztönözik őket.

Kedd délután: fej nélküli holttest

A belügyiek oldalán kormánypárti demonstrálók is bekapcsolódtak az ellenzéki tüntetők elleni harcba. A rendfenntartók könnygázt, fény- és hanggránátokat vetettek be, és gumilövedékeket lőnek a tömegbe. Ellenzéki képviselők állítják, szemtanúi voltak annak, hogy rohamrendőrök pisztollyal lábra célzott lövéseket adtak le a tüntetőkre.

Az espreso.tv szerint egy parlamenthez közeli kis utcában a hatóságok meg is öltek egy demonstrálót. Az ukrán rendőrség este már hét civil és hét rendőr áldozatról számolt be. Az egyik tüntető holttestére állítólag fej nélkül találtak.

Az urkán rendvédelmi hatóságok szerint a keddi összecsapásokban 120 rendvédelmi dolgozó sérült meg, 59 főnek lőtt sebe van. A tüntetők között ezer sérült van a demonstrálók egyik főorvosa szerint. A Reuters fotóriportere gránáttól sérült meg a mellkasán, egy fiatal férfinak egy rendőr által elhajított gránát csuklóból leszakította a kezét.

A nap folyamán tizennyolc újságíró sérült meg.  Volt, akit nem kósza kövek, vagy lepattanó gumilövedék talált el, hanem célzott támadás érte. Az ellenzéki beállítottságú 5-ös csatorna stábját az úgynevezett tyituskik – civil ruhás, a kormányoldal által bevetett utcai harcosok – támadták meg, összetörték kamerájukat és eltörték az operatőr ujját is.

Nyomulás a Majdan felé

Kedd délutánra a Grusevszkij utcai barikádot elbontották a rendőrség különleges egységei, most már elértek az Európa térre, karnyújtásnyira az ellenállás központját – és a 2004-es narancsos forradalom óta az európa-pártiság szimbólumát – jelentő Majdantól. A főtéren már pajzsokkal felszerelkezve gyülekeznek a tiltakozók.

A rendőrség közölte: ha este hatig nem áll helyre a rend, akkor minden eszközzel fellépnek a tiltakozók ellen. Délután helyszíni beszámolók szerint tűz keletkezett az ellenzék egyik főhadiszállásán, a december óta ellenőrzése alatt tartott kijevi városházán. (A sokszínű tüntetői csoportokról itt olvashat bővebben. Ukrajna szétesésének lehetőségéről itt. Az 46 milliós posztszovjet állam gazdasági nehézségeiről pedig itt.) Jól jelzi a kijeviek borús várakozásait, hogy a boltokból kedden eltűnt a kenyér is minden alapvető élelmiszer.

Óriási dugók

Késő délután lezárták a teljes metróhálózatot, csak a kijáratokat hagyták nyitva, amíg az utolsó utas is a felszínre ér. A hatóságok terrorista akció veszélyére hivatkozva döntöttek így – írta a Kommerszant ukrajnai kiadása. Ez példátlan, az elmúlt hónapok legnagyobb összetűzéseikor is csupán a közvetlen közelben lévő belvárosi metróállomásokon korlátozták a forgalmat. A tervek szerint szerdán sem nyitják meg a metrót, ha nem állnak el a harcok. Ezzel megbénul a város közlekedése, amely az elmúlt három hónap során legfeljebb a tüntetések közvetlen közelében szüntetelt, de lényegében nem befolyásolta a város alapvető működését.

A Kijevbe tartó távolsági buszjáratok már most is kimaradoznak, éjféltől azonban hivatalosan is korlátozottan lehet bejutni a fővárosba. A kormány ezt a további áldozatok elkerülésével indokolja.

Délután az espreso.tv arról számolt be, hogy egy férfi és egy nő holtteste hever a Majdanhoz közeli metrómegálló bejáratánál. Mindektten 50-60 év körüliek. Az Unian hírügynökség szerint a férfinél ukrán papírjai mellett grúz útlevél is volt, az asszony pedig papírjai alapján a csernobili katasztrófa idején a helyszínen – vélhetően nővérként – részt vett a mentőmunkálatokban.

Kedd este: Klicsko behívná a nyugatiakat

A Majdanon 20 ezer ember áll, a rendőrség megkezdte a térért a küzdelmet. Az ellenzék élén a Batykivscsina és a nacoinalista Szvoboda mellett álló UDAR pártot vezető Vitalij Klicsko kijelentette: nem adják át a teret a hatóságoknak. Klicsko ugyanakkor – az elmúlt hetek tüntetései során nem először, ám most minden korábbinál komolyabb alappal – felkérte a Majdanon lévő nőket és gyermekeket, hogy hagyják el a főteret. Eközben  tüntetők, felkészülve a rendőrség közelgő rohamára gumiabroncsokat gyújtottak fel a Majdanon.

Harciasan nyilatkozott a börtönben ülő Julija Timosenkót támogató Batykivscsina (Haza) vezetője is. „Csak semmi pánik. Ez a mi szabadságunk tere, nem adjuk meg magunkat” – idézte Arszenyij Jacenyukot a Newsru.ua.

Az Európa téren lévő Ukrán Ház épületét eközben visszafoglalták a rendőri erők a tüntetőktől. Az épület az elmúlt hetekben a Jobboldali Szektor nevű, radikálisokat tömörítő szerveződés főhadiszállásaként szolgált.

Klicsko szerint a demokratikus országoknak be kellene avatkozniuk az emberiség elleni bűncselekményekre kész hatalommal szemben. Az UDAR honlapján később Klicsko tudatta, hogy első lépésben mit ért beavatkozáson: a Kijevben lévő nemzetközi szervezeteket, az EBESZ, a Vörösökereszt  és mások képviselőit hívta a Tiszti Házhoz, ahol három holttestet őriznek. Klicsko azt szerené, ha a nemzetközi megfigyelők tanúi lennének annak, hogyan akadályozza meg a rendőrség speciális egysége, a Berkut a sebesültek ellátását, és hogyan hagyja az áldozatokat az utcán meghalni.

Ami a téren kívül zajlott kedden

Az ukrán parlament házelnöke szerint továbbra sincs szó arról, hogy rendkívüli állapotot vezetnének be Ukrajnában. Vlagyimir Ribak szerint az elnök egyetlen szóval sem tett említést ilyen tervről, már csak azért sem, Janukovics holnap 11-kor fogadja Jacуnyukot, Klicskót és a Szvobodát vezető Oleg Tyahnibokot, akikkel reményei szerint olyan megállapodásra juthatnak, amely nyugalmat hozhat a városra. A találkozóra azonban már késő este sor került: Jacenyjuk egyedül ment Janukovicshoz – erről Klicsko tett bejelentést a Majdanon. (Jacenyuk a Timosenko kormány több tárcánál kipróbált minisztere, Janukovics kormányfősége alatt a Nemzeti Bank alelnöke is volt. Janukovics legutóbb neki ajánlotta fel a kormányfői posztot, amit azonban – miután az elnök akor elutasította az előrehozott parlamenti választás lehetőségét – a 40 éves ellenzéki politikus elutasított.

Mások szerint azonban kérdéses, hogy ennek még jelentősége lehet, mert az indulatok túlságosan elszabadultak, kicsúsztak mind az ellenzéki vezetők, mind a rendőri erők ellenőrzése alól.

Kedden a harcoktól távolabb, egy másik kijevi épületben az orosz pénzügyminiszter közölte, Moszkva hajlandó 2 milliárd dollárnak megfelelő támogatást utalni Ukrajnának, még ezen a héten. Decemberben 15 milliárdos hitelmegállapodást kötöttek. Eszerint pénzhiánnyal a küszködő ukrán gazdaságnak, egy év alatt jutna az összeghez, részben euróalapú ukrán államkötvényekért cserébe. Eddig csak az első, hárommilliárdos részlet érkezett meg, bár az ukrán kormány már január végére várta a második, kétmilliárdos részletet, amelynek felét az IMF-hitel törlesztésére fordították volna.

Egyelőre a hirvna sem omlott össze a zavargások nyomán: az urkán fizetőeszköz árfolyama a dollárral szemben lényegében nem változott a nap folyamán, ez azonban nem garancia arra, hogy szerdán sem gyengül látványosan a hrivna.

Lőttek az amnesztiatörvénynek

„Minden áldozatért, minden egyes felgyújtott autóért, betört ablakért felelni fognak” – jelentette ki az ukrán főügyész. Viktor Psonka szavai alapján tehát most már nem várható, hogy az érintettek elkerülhetik a felelősségrevonást egy esetleges megállapodás kapcsán. A legfőbb ügyész az ellenzéket tette felelőssé a keddi eseményekért. „Ők hirdették meg a mai felvonulást, ami fegyveres ellenállásba torkollt" – mondta Psonka.

Majdnem elolvadtak a barikádok

Néhány napja úgy tűnt, sikerül kompromisszumra jutniuk az ellenzéki pártoknak és a kormánynak, és talán sor kerül a hideg alatt hóból, jégből és törmelékekből épített barikádok elbontására. (Ebben most inkább a hirtelen beköszöntött tavasz játszott szerepet.) Janukovics meglebegtette az előrehozott elnök- és parlamenti választás lehetőségét, életbe léptette az amnesztia rendeletet, amely nyomán a letartóztatott tüntetők mentesülnének az eljárás alól. Igaz, az ellenzék kifogásolta az amnesztiatörvényt, amelynek gyakorlati alkalmazásához a kormány feltételül szabta a barikádok elbontását és egyelőre csak a Grusevszkij utcán történt atrocitásokban érintettekre terjesztette volna ki.

Kijev belvárosában csaptak össze a tüntetők a redőrökkel

Most már tessék abbahagyni

Az Egyesült Államok felszólította Janukovicsot, hogy vessen véget a tüntetők és a hatóságok közötti erőszaknak. Szerintük mindkét fél túlzott erőszakot alkalmaz, ez pedig nem oldja meg a válságot.

Az Európai Unió is elítélte az erőszakot. „Beleértve a köz- vagy pártépületek elleni támadásokat is" – írta Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője. Szerinte minden döntésnek a parlamentben kell megszületnie, a megoldáshoz pedig egységkormány felállítására lehet szükség. Külön is az erőszak beszüntetésére szólított fel a német külügyminiszter, aki telefonon beszélt ukrán kollégájával.

Zátonyra futottak a tárgyalások

Az ukrajnai ellenzék politikai támogatásában aktív lengyel vezetés kedden berendelte Ukrajna varsói nagykövetének helyettesét – miután a nagykövet Kijevben tartózkodik. A lengyel külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzetért, és az ellenzékkel való mielőbbi tárgyalásokra szólította fel a kijevi kormányt. Erre az éjjel folyamán már sor került, Janukovics fogadta Jacenyukot, Klicskót és Tyahnibokot. Éjjel fél kettőkor azonban Klicsko közölte: eredménytelenül zárultak a megbeszélések, miután Janukovics azt követelte, hogy a tüntetők feltétel nélkül azonnal hagyják el a Majdant. Ez azonban az ellenzéki vezetők számára politikai öngyilkosság volna. Valószínűleg nincsenek is abban a helyzetben, hogy erre rábírják a hónapok óta tüntetőket.

Szokásos repedés

A kijevi események hallatán is mét erősödtek a tiltakozások Nyugat-Ukrajnában: Ternopilban a rendőrség és az ügyészség épületét vették blokád alá a tüntetők, Lvivben az megyei adminisztrációt. A 800 ezres városban belügyi erők fegyverraktárát is elfoglalták a tiltakozók – írta az Unian. A portál szerint Luckban a rendőrség elé vonultak a tüntetők, követelve, hogy álljanak melléjük a rendőrök. A rendfenntartók az épület elé sorakoztak fel fegyverzetben, de összecsapásra nem került sor. A tüntetők kilyukasztották egy rohamrendőrökkel  teli busz kerekét, megakadályozandó, hogy Kijevbe rendelhessék őket. A tüntetők azt is elérték, hogy a Volinszkaja megyei helyettes rendőrfőnök aláírja azt a tüntetők által fogalmazott közleményt, amelyben a rendőrség kijelenti, hogy a megyében nem lépnek fel a tüntetőkkel szemben és elítélik a rendőrség eddigi akcióit is.

Rovnóban a radikális Jobboldali Szektor lefegyverzett félszáz rohamrendőrt, akiket felszereléseik, fegyvereik nélkül elengedett. Mind több hír érkezik arról, hogy a tüntetők fegyverekre tesznek szert, ami növeli a valódi polgárháború kibontakozásának veszélyét a 46 milliós országban.

Az eddig visszafogottabb Kárpátalján is erősödött a kormányellenes hangulat. Az Ungvári Nemzeti Egyetem hallgatói szerda reggelre terveznek tüntetést a város főterén – írta az MTI.

Ungváron már kedden volt egy nagyobb megmozdulás: száz tüntető vonult a Kárpátalja megyei rendőrség épülete elé, azt követelve Vaszil Varcaba megyei rendőrparancsnoktól, hogy ne engedje Kijevbe a kárpátaljai rendőröket. A főkapitány arról biztosította a tiltakozókat, hogy az irányítása alá tartozó rendőri egységek állomáshelyükön tartózkodnak.

Hozzátette azonban, hogy amennyiben parancsot kap, Kijevből, akkor annak megfelelően fog dönteni, de erről tájékoztatni fogja a közvéleményt.

Mindenki hibás

A lengyel államfő, Bronislaw Komorowski szerint egyforma felelősség terheli az ellenzéket és a kormányt a kialakult helyzetért. Az ukrán ügyekben aktív, az ellenzék mellett kiálló Lengyelország vezetőjének nyilatkozata jelzi, hogy a zavargásokat már az EU saját magára nézve is veszélyesnek tartja. Az álamfő igyekezett telefonon kapcsolatba lépni Janukoviccsal, ám ez nem sikerült. Az ukrán elnök elérhetetlennek bizonyult Angela Merkel számára is. Elítélte a zavargásokat és az ellenzék felelősségét szintén hangoztatta Svédország is.

Rovatok