Index Vakbarát Hírportál

Bizalmat kapott az alsóházban az új cseh kormány

2014. február 19., szerda 00:43

Bizalmat kapott kedden késő este a prágai képviselőházban a Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök vezette új cseh kormány.

A cseh parlament felsőháza, a szenátus, ebben a kérdésben nem illetékes. A 200 tagú parlamenti alsóházban a bizalom megszerzéséhez a kormánynak legalább 101 igen szavazatra van szüksége.

Az egész napos vita után késő este megtartott szavazáskor a kormánykoalíció három pártjának - Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), Igen (ANO) mozgalom, Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) - 110 képviselője támogatta a kormányt. Egy koalíciós honatya betegség miatt hiányzott az ülésről.

Két jobboldali ellenzéki párt - a TOP 09 és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) - 38 képviselője a kormány ellen szavazott. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) képviselői tartózkodtak, míg a Virradat (Úsvit) képviselői a szavazáskor elhagyták az üléstermet. Ez 33 szavazatot jelent.

Tekintettel a parlamenti erőviszonyokra a bizalmi szavazás kimenetele előre lefutott volt.

Nincsenek konkrétumok

Sobotka miniszterelnök zárszavában azt mondta: a parlamenti vitában elhangzott konkrét felvetésekre, kérdésekre a kormány miniszterei a következő napokban konkrét választ adnak az érintetteknek.

"A kormánynak három kiemelt feladata van: az első beindítani a gazdasági növekedést és féken tartani a közkiadásokat; a második kijavítani a korábbi jobboldali kormányok hibás intézkedéseit; a harmadik pedig átláthatóbbá tenni a közigazgatást, és általában az állam működését" - jelentette ki Sobotka a kormányprogram ismertetésekor.

Kormányunknak többsége van a képviselőházban és a szenátusban is, ami jó esélyt jelent a kormányprogram megvalósítására - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az ellenzéki, elsősorban jobboldali képviselők a vitában élesen bírálták a kormányprogramot. Túl általánosnak minősítették, hiányolták a konkrétumokat, és elsősorban azt, honnan kívánja a kormány előteremteni a pénzt ígéretei teljesítésére

Rovatok