Index Vakbarát Hírportál

Három idős németet fogtak el, őrök lehettek Auschwitzban

2014. február 20., csütörtök 14:06 | aznap frissítve

Letartóztattak három idős férfit Németországban, mert gyaníthatóan őrök voltak az auschwitzi haláltáborban, és gyilkosságokban is részt vehettek, közölte Claudia Krauth, a stuttgarti ügyészség szóvivője.

A 88, 92 és 94 esztendős aggastyánokat először egy büntetés-végrehajtási orvos vizsgálta meg, aki megállapította: orvosilag nincs kizáró oka az előzetes letartóztatásuknak, írja a Die Welt. A három férfit ezután egy börtönkórházba vitték.

A német hatóságok az elmúlt évtizedek legnagyobb, egykori náci háborús bűnösök elleni akcióját folytatják. Kilenc ember ellen folytatnak nyomozást Baden-Württembergben, Hessenben és Észak-Rajna-Vesztfáliában. A hivatalos megfogalmazás szerint ezek az emberek a háború idején részt vettek Auschwitzba deportált vagy ott fogva tartott emberek meggyilkolásában.

Németország délnyugati részén hat embernél tartottak házkutatást Rottweilben, Freiburgban, Rhein-Neckarban, Ludwigsburgban, Enzkreisben és Karlsruhében, ahol bizonyítékokat is lefoglaltak. Öt ember nem tett vallomást, egyikük, egy 88 éves enzkreisi férfi ugyanakkor elismerte, hogy szolgált Auschwitzban, de tagadta, hogy részt vett volna gyilkosságokban.

Észak-Rajna-Vesztfáliában egy 92 éves férfi lakását kutatták át, Hessenben egy 89 és egy 92 éves emberét. Őket azzal gyanúsítják, hogy 1942–1944 között az auschwitz-birkenaui haláltábor őreiként szolgáltak.   

A két hesseni férfi ellen a náci háborús bűnöket feltáró központ jelzésére indult vizsgálat. A John Demjanjuk elleni bírósági tárgyalás után a központ újabb, alacsonyabb rangú egykori őrök után kezdett kutatni.

Tavaly szeptemberben a német szövetségi ügyészség mintegy harminc, gyaníthatóan hajdani auschwitzi őr letartóztatását javasolta. Ennek nyomán azután a tartományi ügyészségeknek kell tovább vizsgálódniuk és vádat emelniük.

John Demjanjukra 2011-ben nem sikerült rábizonyítani egyetlen gyilkosságot sem, de végül öt év szabadságvesztésre ítélték, mivel a bíróság szerint a sobibori koncentrációs tábor egykori őreként bűnsegédként részt vett 27 900 zsidó fogoly legyilkolásában. Az ítélet végrehajtását a 90 éves elítélt rossz egészségi állapota miatt felfüggesztették, Demjanjuk 2012 márciusában halt meg.

A 2013 májusa óta fogva tartott Hans Lipschist, az auschwitz-birkenaui haláltábor egykori őrét tavaly decemberben egészségi állapotának romlása miatt szabadlábra helyezték. A demenciában szenvedő Lipschist azzal vádolták, hogy bűnsegéd volt több mint tízezer fogoly meggyilkolásában.

Rovatok