Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a legidősebb holokauszt-túlélő

2014. február 24., hétfő 06:32

Száztíz éves korában elhunyt vasárnap Londonban a legidősebbnek ismert holokauszt-túlélő, Alice Herz-Sommer – írja az MTI az elhunyt családjára hivatkozva.

A fiatal korában a család baráti köréből Franz Kafkát is személyesen ismerő Herz-Sommerről nemrég készült filmet benevezték a márciusban tartandó Academy Awards legjobb rövid dokumentumfilm kategóriájába.

Herz-Sommer már végzett zongoraművész volt Prágában, amikor férjével és fiával együtt 1943-ban a terezini náci koncentrációs táborba vitték. A táborban a foglyoknak megengedték, hogy koncerteket rendezzenek, amelyeken Herz-Sommer is gyakran játszott. A zene és a fia tartotta benne az életet.

Becslések szerint 140 ezer zsidó tartottak fogva a terezíni koncentrációs táborban, közülük 33 ezer 430 ott halt meg. Körülbelül 88 ezret azután átszállítottak az auschwitzi és más haláltáborokba, ahol legtöbbjüket megölték. Herz-Sommer és fia közte volt annak a kevesebb mint 20 ezernek, aki még élt, amikor a tábort a szovjet hadsereg 1945 májusában felszabadította.

Rovatok