Index Vakbarát Hírportál

Kolumbiai gerillák: Legalizálják a drogokat!

2014. február 25., kedd 21:35 | aznap frissítve

A pszichoaktív szerek legalizálására és fogyasztásuk szabályozására tett javaslatot kedden a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet a kormánnyal folytatott béketárgyalások keretében.

A lázadó csoport egyik képviselője Havannában, a 2012-ben kezdődött megbeszélések központi helyszínén ismertette a FARC kábítószerrel kapcsolatos álláspontját. Eszerint a droghasználat közegészségügyi problémának tekintendő. A gerillák szerint a kormánynak kell viselnie a fő felelősséget a megelőzés, a kábítószerfüggők kezelése, illetve a fogyasztás szabályozása terén.

Ricardo Téllez újságírók előtt rámutatott, hogy a drogfogyasztókat a kábítószer köré épült nemzetközi bűnhálózat áldozatainak kell tekinteni, és fel kell hagyni megbélyegzésükkel, akárcsak az ellenük folytatott hajtóvadászattal. A gerilla hangsúlyozta: éppen az illegalitás az, ami meglehetősen vonzóvá teszi a kábítószer-kereskedelmet országos és nemzetközi szinten egyaránt.

A FARC kedden közzétett javaslatai között szerepel a társadalombiztosítási rendszer szerkezeti reformja, valamint egy, a pszichoaktív szerek fogyasztásának megfékezésére hivatott állami szerv, a"nemzeti politikai tanács" létrehozása is.

A gerillaszervezet és a Juan Manuel Santos vezette kormány közötti béketárgyalások újabb fordulója hétfőn vette kezdetét a kubai fővárosban. Az eddigi megbeszéléseken a hat fő napirendi pontból kettőben - az agrárreform és a politikai szerepvállalás kérdésében - született megállapodás.

Rovatok