Index Vakbarát Hírportál

A melegellenes törvény miatt nem utal a Világbank Ugandának

2014. február 28., péntek 08:43

A Világbank mégsem utal kölcsönt Ugandának, legalábbis egy időre elhalasztották 90 millió dollár kézbesítését. Az ígéretet a Világbank Uganda új, melegellenes törvénye miatt vonta vissza, mert, mint közölték, biztosak akarnak lenni abban, hogy azokat a projekteket, amelyekre a pénzt szánták, nem érinti az új szabályozás. A kölcsönt eredetileg az egészségügy fejlesztésére irányozták elő, írja a BBC.

A törvény, amely alapján az ugandai melegeket életfogytiglani börtönre ítélhetik, hétfőn írta alá az elnök. Yoweri Kaguta Museveni szerint nem bizonyított, hogy a homoszexualitás genetikai eredetű jelenség, ezért büntethető. Egy helyi újság kedden már közzé is tette a listát a „top 200” ugandai homoszexuálisról.

A Világbank, amelynek 188 ország tagja, és amely a szegénység felszámolását célzó programokat támogat világszerte, általában tartózkodik attól, hogy beavatkozzon országok belpolitikájába vagy kényes ügyeibe, mint például a melegjogok érvényesülésébe, nehogy kiváltsa ezen országok ellenszenvét, írja az MTI. A bank jelenleg 1,56 milliárd dollárt tart készenlétben különböző ugandai tervek támogatására.

Rovatok