Index Vakbarát Hírportál

De kié legyen az öreg bibliája?

2014. március 2., vasárnap 12:53

A Nobel-békedíjas apostola, Martin Luther King valószínűleg nem hitte volna, hogy a gyerekei egy napon a hagyatékán fognak veszekedni. A vita a polgárjogokért vívott harc két jelképe, King Bibliája és Nobel-díja miatt tört ki.

Az örökségért hárman harcolnak.

Január végén a fivérek közölték húgukkal, hogy el akarják adni apjuk bibliáját, amelyet Martin Luther King mindenhová magával vitt. Hasonló sorsra jutna King Nobel-békedíja is.

Bankszéfben tartják, míg el nem dől a sorsa

Az MTI megemlíti, hogy egy 1995-ös egyezség szerint King három gyerekének szavazati joga van a hagyatékok tulajdonjogát birtokló Estate of Martin Luther King Jr. Inc.-ben.

A két tárgyat Bernice egy atlantai bank széfjében őrzi. Ő az eladás ellen szavazott, két bátyja viszont mellette. Bernice szerint elfogadhatatlan lenne, ha eladnák a Bibliát és a Nobel-díjat.

Robert McBurney bíró elrendelte, hogy Bernice King helyezze el a két tárgyat egy bank széfjében, és a hónapok múlva esedékes bírósági döntésig adja át neki a kulcsokat.

A Kingek régóta marakodnak

Ralph Luker történész, a Papers of Martin Luther King Jr. szerzője szerint a viszály már régóta tart a testvérek között. A családot a 2007-ben elhunyt Yolanda King tartotta össze, aki végrendelet híján Martin Luther King egyenes ági örököse lett. Yolanda halála után a három testvér 21 millió dollárért adta el apjuk személyes dokumentumait, levelezését és beszédeit.

Lehet, hogy a két fivér elköltötte a részét, és most több pénzre van szükségük – mondta Luker.

Luker szerint sok családtagot elkeserít a vita. A történész szerint Bernice helyzete ingatag: hiába támogatják a polgárjogi mozgalom vezetői, nincs szavazati joguk a hagyatékot kezelő cégben.

Obama is erre tette le az esküt

A bibliát és a Nobel-békedíjat valószínűleg rengeteg pénzért lehetne eladni. A bibliának azért is magas eszmei értéke van, mert erre esküdött fel Barack Obama a második elnöki beiktatásán.

Rovatok