Index Vakbarát Hírportál

Hiába tüntettek, az ultraortodox zsidókat is besorozzák

2014. március 12., szerda 12:43

Akárcsak kedden, szerdán is kivonult az ellenzék Izraelben a parlamentből, mielőtt a kormányzó többség megszavazta az új bevonulási törvényt, amely katonáskodásra kényszeríti az utraortodox fiatalokat is - írja az MTI. A százhúsz tagú parlament szavazásán hatvanöt képviselő támogatta az indítványt.

Izraelnek mindenkinek kötelező hároméves katonai szolgálatot teljesítenie, ám eddig az izraeli fiatalok 10 százalékát kitevő ultraortodox mentesültek ezalól. Az új törvény meghatározza a bevonulásra kötelezett ultraortodoxok számát, amely fokozatosan emelkedik egy hároméves átmeneti időszak során, és 2017-re eléri az 5200-at. A szolgálatot megtagadókra büntetőjogi szankciókat rónak ki.

"Hatvanöt évig kivételeztek a jesivák, a vallási főiskolák minden tanítványával, de a koalíciós változás ezt arányossá, fokozatossá és megfelelővé változtatta" - mondta Ajelet Saked, a Bájt Hajehudi politikusa, a törvényt kidolgozó bizottság elnöke.

Az új szabályozás elsődleges célja a vallásosok munkába állásának előmozdítása, ugyanis eddig csak akkor vállalhattak legálisan munkát, ha előbb teljesítették a tanulmányaik idejére felfüggesztett katonai szolgálatukat. Mostantól azonban nem kapnak majd állami támogatást azok a vallási iskolák, amelynek diákjai nem tesznek eleget a kötelező katonai szolgálatnak.

Az ultraortodoxok az elmúlt időben többször is tüntettek a készülő törvény ellen, az Izrael déli részén lévő Asdódban végül a rendőröknek kellett beavatkozniuk, vízágyúval és gumibottal oszlatták fel a tüntetést.

Rovatok