Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ Közgyűlése törvénytelennek minősítette Krím bekebelezését

2014. március 27., csütörtök 19:20

Határozatban foglalt állást Ukrajna területi épségének sérthetetlensége mellett és törvénytelennek minősítette a Krím félsziget Oroszországhoz való csatolását csütörtökön az ENSZ Közgyűlése – írja az MTI.

A Közgyűlés határozatát, amely nem kötelező érvényű, 100 tagállam támogatta és 11 szavazott ellene, 58 tartózkodás mellett. Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ-nagykövete az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Unió mind a 28 tagállama támogatta Ukrajnát. A határozat értelmében a félsziget sorsáról döntő népszavazás érvénytelen volt. A dokumentum az ukrajnai helyzet békés rendezése érdekében arra szólította fel a feleket, hogy haladéktalanul kezdjenek közvetlen párbeszédbe.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a hasonló tartalmú határozat elfogadását Oroszország vétója akadályozta meg. A világszervezet 15 tagú fő biztonságpolitikai döntéshozó szerve eddig így is nyolc alkalommal tűzte napirendjére az ukrajnai válság megvitatását. Nyugati diplomaták szerint a közgyűlési határozat támogatottsága - az agresszív orosz lobbytevékenység dacára - nagyobb volt a vártnál. 

A fórumon Andrij Descsicja ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az állandó BT-tag Oroszország, amelynek feladata a nemzetközi béke és biztonság szavatolása lenne, lábbal tiporta Ukrajna területi épségét és egységét. Szavai szerint támogatja az ENSZ Alapokmányát, aki igennel szavaz, aki pedig nemmel voksol vagy tartózkodik, az pedig aláaknázza azt.

Vitalij Csurkin orosz nagykövet, aki a határozat elutasítása mellett korteskedett, kijelentette, hogy a Krím ügyében történelmi igazságtalanságot igazítottak ki, és hogy a félsziget lakossága az önrendelkezés jegyében az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött. Csurkin a határozatot konfrontatívnak, a referendum eredményének megkérdőjelezését pedig kontraproduktívnak nevezte.

Rovatok