Index Vakbarát Hírportál

Elcsalták a krími népszavazást?

2014. április 1., kedd 06:29

Oroszország bojkottálta a krími tatár kisebbség jogainak szentelt, nem hivatalos tanácskozást az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mivel az szerintük "nem helyénvaló", és csak a "súlyos ukrajnai helyzetről" vonja el a figyelmet - írja az MTI. 

A Litvánia által kezdeményezett megbeszélést a Krím-félsziget emberi jogi helyzetének és az ottani sajtószabadságnak szentelték volna, ezeket a témákat az orosz delegátus viszont csak egy "elfogult propagandamutatvány" előadására tartotta jónak. 

Rita Kazragien, Litvánia ENSZ-nagykövetének helyettese azzal vágott vissza, hogy az ENSZ-tagállamok többsége  törvénytelennek tartja a krími függetlenségi népszavazást, és nem ismeri el az Ukrajnához tartozó félsziget orosz bekebelezését. Ez lehet hogy így van, a Biztonsági Tanács azonban a vétójoggal rendelkező Oroszország nélkül egy lépést sem tehet, és az erőviszonyokra nézve az sem biztató, hogy a szintén állandó tag Kína és a nem állandó tag Ruanda is távolmaradt az ülésről.

A BT-ülést azért megtartották, fel is szólalt rajta Musztafa Dzsemiljev, az orosz uralomtól rossz történelmi tapasztalatai miatt rettegő krími tatár kisebbség vezetője, aki cinikusnak és abszurdnak nevezte a krími függetlenségi népszavazás megatartását. Állítása szerint az egész választást elcsalták: a hivatalos 82 százalék helyett valójában mindössze 32,4 százalékos volt a részvétel. Dzsemiljev szerint egyébként az a moszkvai hivatkozás sem állja meg a helyét, miszerint elnyomták volna az orosz kisebbséget, ugyanis a krími vezetők eddig is jórészt közülük kerültek ki.

Rovatok