Index Vakbarát Hírportál

Hármas gyilkosság a vád az egykori Ku-Klux-Klan-vezér ellen

2014. április 15., kedd 21:57

Három ember meggyilkolása miatt vádat emeltek kedden az ellen a rasszista férfi ellen, aki vasárnap fegyveres támadást hajtott végre két zsidó közösségi intézmény ellen Kansas City egyik elővárosában.

Frazier Glenn Crosst többek között előre megfontolt szándékkal elkövetett, szándékos emberöléssel vádolták meg. A férfira halálbüntetést szabhatnak ki - írja az MTI.

A férfi Overland Park zsidó közösségi házánál főbe lőtt egy 14 éves fiút és annak nagyapját, később pedig egy nyugdíjasotthonban egy asszonyt gyilkolt meg.

Cross ellen várhatóan a szövetségi hatóságok is vádat fognak emelni. Noha tettének indítéka minden jel szerint a gyűlölet volt, később kiderült, hogy Cross egyik áldozata sem volt zsidó.

A Miller nevet is használó Cross a Missouri állambeli Aurorából való. Korábban a Ku-Klux-Klan rasszista szervezet egyik vezetője volt, és többször nyilvánosan kifejezte a zsidók elleni gyűlöletét.

10 milliós óvadék

Cross, akire 10 millió dolláros óvadékot szabtak ki, várhatóan kedden jelenik majd meg először a bíróság előtt. Két védőügyvédet rendeltek ki mellé.

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban megtartott nagyhétfői imareggelin arra hívta fel a figyelmet, hogy Cross éppen a keresztény virágvasárnapra és a zsidó pészahra való felkészülés utolsó napjára időzítette támadását, ami szavai szerint még fájdalmasabbá tette a tragédiát.

Az elnök a pészah alkalmából hétfőn kiadott üdvözletében szintén kitért a Overland Park-i támadásokra, hangsúlyozva, hogy az amerikaiak egységesen lépnek fel az ilyen típusú erőszak ellen, amelynek "nincs helye" a társadalomban. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok különböző vallású lakói továbbra is összefognak majd a gyűlölethez és erőszakhoz vezető tudatlanság és az intolerancia ellen, beleértve az antiszemitizmust.

Rovatok