Index Vakbarát Hírportál

Kiléptek a magyar oktatók a marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetőségéből

2014. április 24., csütörtök 08:52

A magyar nyelv a színházba meg az otthonokba való

- mondta Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora korábban. A nyilatkozatot ugyan elítélte a diszkriminációellenes bizottság, de a rektort nem büntették meg, csak elmarasztalták.

Ez az egyik előzménye annak, hogy az egyetem az oktatási minisztérium rendelete ellenére nem vezeti be a magyar nyelvű tanszékek felállítását. Az egyetemi autonómiára hivatkozva szaboltálják a rendelet végrehajtását, és egy évre elhalasztották a kérdés tárgyalását - nyilatkozta Péterffy Árpád professzor a Magyar Nemzetnek. Az egyetem egykori diákja, a Debreceni Egyetem professor emeritusa ezért tiltakozásul visszaadta a marosvásárhelyi díszdoktori címét.

Így tett Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem volt rektora is. A magyar oktatók pedig úgy döntöttek, hogy tiltakozásuk jeléül kilépnek az egyetem vezetőségéből.

Péterffy szerint a magyar nyelvű oktatás korlátozása nemcsak jogsértő, de ésszerűtlen is. Marosvásárhelyen az elméleti tárgyakat magyarul, a gyakorlati képzést pedig román nyelven kell abszolválniuk az orvostanhallgatóknak.

Rovatok