Index Vakbarát Hírportál

Mégis viszik a Kalasnyikovot, mint a cukrot

2014. április 29., kedd 13:43

Több, mint kétszer annyi kézifegyvert gyártott a Kalasnyikov cég 2014 első negyedévében, mint egy évvel korábban – közölte a fegyvergyár a RIA Novostyval. „Az első három hónapban 31 ezer kézifegyvert gyártottunk.”

Hogy ez sok-e? Ez a harmincegyezres szám a világ 2013-as kézifegyvergyártásának a 41 százaléka.

A Kalashnikov Concern Oroszország legnagyobb fegyvergyára, az automata fegyverektől kezdve a katonai rakétákig. Az év végére további 27 százalékos növekedést várnak a kézifegyverek terén.

A Kalasnyikov az nem egy gépfegyver?

Valójában csak a beceneve a világ legismertebb gépfegyverének, az AK-47 gépkarabélynak. 1949-ben rendszeresítették a szovjet hadseregben, de a masszív és olcsó fegyver igen népszerű lett. Lehetetlen megmondani, mennyit gyártottak belőle az elmúlt években, durva becslések szerint is minimum 70 millió készült belőle szerte a világon. Amikor mi próbáltuk ki, ránk is erős hatással volt, főleg a hangja.

Az AK-47-nek és későbbi variációinak az orosz Izhmash volt a legfőbb gyártója: a cég 1807-ben alakult, de 2012-ben csődbe ment. Egy évre rá egyesült egy másik orosz fegyvergyártó céggel, és belőlük lett a Kalashnikov Concern.

Rovatok