Index Vakbarát Hírportál

Obama stand-uposként viccelődött az újságírókkal

2014. május 4., vasárnap 11:58

Saját magán és a kormánya bakijain is jót viccelődött Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házi tudósítók szokásos éves vacsoráján, de nem kímélte az újságírókat és a különböző tévécsatornákat sem. A jobboldali Fox News-t például azzal ugratta, hogy hiányolni fogják majd őt, mert Hillary Clintonról sokkal nehezebb lesz azt állítani, hogy Kenyában született, az alacsony nézettségű MSNBC újságíróinak pedig azt mondta, hogy még soha nem szerepeltek akkora közönség előtt, mint most a vacsorán.

Obama máskor elég nagy bajba került volna, ha megenged magának ennyire önkritikus és önirónikus megjegyzéseket, de most csak tapsot és  nevetést kapott az összegyűlt újságíróktól és különféle hírességektől. "2008-ban az volt a jelszavam, hogy 'Meg tudjuk csinálni' (Yes we can). 2013-ban viszont már inkább az volt, hogy 'Ctrl-alt-delete", mondta például az új, olcsóbb egészségügyi biztosítás regisztrációjához szükséges HealthCare.gov oldal fiaskójára utalva, az oldal ugyanis az elindítása utáni napokban használhatatlan volt, folyton lefagyott.

Obama azt is megjegyezte, hogy a tavalyi év egyik legjobb filmjét is a HealthCare.gov-ról forgatták, miközben a kivetítőn a Frozen (szó szerinti fordításban Megfagyva, de a rajzfilm magyar címe Jégvarázs) plakátja látszódott. 

Az elnök egész beszédét úgy építették fel, mint egy jobb stand up comedy elődást - még a külpolitikai nézeteit is viccekbe foglalta,  sőt, elsütött egy bőrszínnel kapcsolatos poént is - ezért nem is meglepő, hogy sokban hasonlított a közönséget Obama után szórakoztató színész-komikus, Joel McHale performanszára. A beszéd legjobb poénjairól itt nézhetnek meg egy videót.

Rovatok