Index Vakbarát Hírportál

Kártékony fekete majomnak nevezte Obamát az észak-koreai sajtó

2014. május 9., péntek 15:10

Barack Obama amerikai elnök személyét sértő rasszista kijelentések jelentek meg az észak-koreai  állami hírügynökségben.

Jobb lenne, ha majmokkal élne együtt

A KCNA hivatalos hírügynökség állítólag egy gyári munkás véleményét közölte, aki szerint Obama

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője visszataszítónak, nevetségesnek és abszurdnak nevezte a cikket. "Nem tudom, hány olyan szó létezik, amellyel le tudnám írni ezt a fajta retorikát (...) egyszerűen gusztustalan".

Ju Ho Jol, a szöuli Korea Egyetem professzora szerint az incidens minden bizonnyal még feszültebbé teszi a két ország közötti viszonyt, Phenjan az ilyen cikkekkel próbál figyelmet kelteni. A rezsim szorosan ellenőrzi az észak-koreai médiában megjelenő tartalmakat, a híradások legnagyobb része az ország korábbi és jelenlegi vezetőit dicsőíti. A bejátszásokban gyakran idéznek állítólagos magánembereket, illetve homályos hátterű, ismeretlen külföldi csoportokat, hogy rajtuk keresztül szidalmazzák Dél-Koreát és az Egyesült Államokat.

Visszataszító némber

A Barack Obama és Pak Gun Hje dél-koreai elnök elleni támadások azután sokszorozódtak meg az északi médiában, hogy az amerikai elnök április végén Dél-Koreába látogatott, és arról biztosította Szöult, hogy az Egyesült Államok nem fog habozni katonai erőt alkalmazni, ha meg kell védenie szövetségeseit.

Egy hónapja a dél-korai elnököt nevezte visszataszító némbernek az állami hírügynökség, szintén egy magánember véleményét közölve. Az észak-koreai hírügynökség annak kapcsán szólaltatta meg, hogy Pak Gun Hje azt mondta, Szöul készen áll segíteni az elszegényedett Észak-Koreában élő nőkön és gyerekeken. A kijelentést a megszólaltatott magánember egy

tartotta. Szerinte az elnöknek

Rovatok