Index Vakbarát Hírportál

Elefántot öltek Dél-Afrikában

2014. május 16., péntek 19:49

Tíz év után először esett vadorzók áldozatául elefánt a Dél-Afrikai Köztársaságban, ahol a Krüger Nemzeti Parkban öltek meg egy állatot az agyaráért illegális állatkereskedők - írja az MTI.

A parkőrök a természetvédelmi terület egy távoli zugában találtak rá az elefántbika tetemére, amelyről levágták az agyarakat. A jelek arra mutatnak, hogy az elefántcsontot a szomszédos Mozambikba vitték - közölte a dél-afrikai nemzeti parkokat felügyelő hatóság.

Dél-Afrikában 23 ezer elefánt él, a Krüger Nemzeti Parkban több mint 16 ezer. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) tiltja az elefántcsont-kereskedelmet. Ázsiában és a Közel-Keleten azonban nagy a kereslet az elefántcsont iránt, amelyet a feketepiacról szereznek be.

Az elmúlt években nem volt jellemző, hogy vadorzók elefántokat ejtettek volna el agyarukért a Dél-Afrikai Köztársaságban, ott leginkább az orrszarúakat vették célba. Az év eleje óta csak a Krüger Nemzeti Parkban 245 rinocéroszt öltek meg tülkéért.

Rovatok