Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miben haltak meg az odesszai szakszervezeti ház áldozatai

2014. május 19., hétfő 18:49 | aznap frissítve

A hivatalos ukrán vizsgálatok szerint kloroformmérgezés okozta a halálát annak a 32 embernek, akik május 2-án a dél-ukrajnai Odesszában, a zavargások közben kigyulladt szakszervezeti házban haltak meg. Az épület többszöri átvizsgálása alatt találták meg a légzésleállást okozó kloroformot, mondta Vitalij Szakal, az ukrán belügyminiszter első helyettese, a tárca vizsgálati főosztályának vezetője.

A miniszterhelyettes szerint a vegyi anyag több napon át az épületben volt. Most azt próbálják kideríteni, hogy ki és honnan vitte be az épületbe, mekkora mennyiségű és milyen koncentrátumú volt az anyag. Hozzátette, hogy a tárca diplomáciai úton Izraelből kért szakembereket segítségül a kloroform emberi szervezetre gyakorolt hatásának pontos kivizsgálásához.

Május 2-án Kijev-párti tüntetők és oroszbarát szakadárok csaptak össze Odessza központjában. Sokan a szakszervezetek házába menekültek be, ahol később tűz ütött ki, valószínűleg Molotov-koktéltól. Az akkori rendőrségi közlemény alapján legalább 38-an haltak meg, közülük 30-an füstmérgezésben, nyolcan pedig úgy, hogy kiugrottak a lángok elől az ablakokon. Később szakértők felvetették annak lehetőségét, hogy nem egyszerűen a füst, hanem valamilyen vegyi anyag okozhatta az áldozatok fulladását az égő épületben.

Nem fizetnek többet nyugdíjakat

Az ukrán kormány úgy határozott, hogy leállítja a nyugdíjak és egyéb szociális juttatások, valamint a közalkalmazotti bérek kifizetését a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk városokban, jelentette be Arszen Avakov belügyminiszter, aki megelőző lépésről beszélt.

A tárca vezetőjének indoklása alapján az említett két donyecki városban uralkodó rossz biztonsági állapotok miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált az állami juttatások és bérek kifizetése. Szerinte rendszeresen kirabolják a pénzszállító autókat a két városban. A miniszter hozzátette, hogy a bankszámlákra átutalt pénzek mindaddig a számlákon maradnak, amíg nem áll helyre a pénzintézetek normális működése.

Közölte, hogy az intézkedés lehetetlenné teszi, hogy a szeparatisták megkaparintsák és saját céljaikra használják ezeket az állami költségvetésből származó összegeket, valamint így tudják szavatolni a banki alkalmazottak biztonságát. Nem zárta ki, hogy hasonló intézkedést hoznak más olyan településeken is, ahol rendbontások vannak, és ahol a szeparatisták ellen terrorellenes művelet zajlik.

Közben Luganszkban a szakadárok az ENSZ-től kérnék a saját köztársaságuk elismerését, de Ban Kimunhoz még nem jutott el az erről szóló levél, jelentette az ENSZ-főtitkár szóvivője, Stéphane Dujarric.

Újságírók fogságban

Több újságíró azt írta, hogy az orosz biztonsági szolgálatok előállították őket a Krím félszigeten, Moszkva pedig azzal vádolja Kijevet, hogy két orosz újságírót tartanak fogva Ukrajna keleti részén. Az orosz rendőrök és félkatonai csoportok tagjai több újságírót őrizetbe vettek szombaton és vasárnap; egyikük, egy helyi újságíró, azt mondta, hogy megverték és meglopták.

Az ukrán válságról tudósító újságírók zaklatásának beszüntetésére szólította fel a szemben álló feleket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője, Dunja Mijatovic.

„Négy órán keresztül arccal a fal felé fordulva kellett állnom" – írta Oszman Pasajev Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a felszerelése egy részét is ellopták. „Nem vertek meg nagyon, csak néhányszor a lábamra ütöttek" – tette hozzá.

Egy másik újságírót, Artur Morjakovot, aki a krími tatárok deportálásának 70. évfordulója alkalmából tartott nagygyűlésen készített filmfelvételeket, négy órán át tartották fogva. A rendezvényt nem engedélyezték, ennek ellenére nagy rendőrségi készültség mellett több ezer krími tatár vett rajta részt. A Gazeta Wyborcza lengyel lap munkatársát hat órán át tartotta fogva az orosz titkosszolgálat oroszellenes írások vádjával.

Kelet-Ukrajnában a Life News orosz hírportál két újságíróját tartják fogságban ukrán katonák Kramatorszk város közelében, ami viszont Moszkvát dühítette fel. A portál szerint Oleg Szigyakin és Marat Szajcsenko ukrán nemzeti gárdisták fogságában van, akik erőszakosan lépnek fel velük szemben. Az orosz külügyminiszter vasárnap közleményben követelte a két újságíró azonnali elengedését. Szergej Lavrov hétfőn az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet is felszólította, hogy lépjen fel a kiszabadításuk érdekében.

Elküldték a forgatócsoportot Kárpátaljáról

Kitessékelték Ukrajna területéről a Rosszija orosz állami televíziós csatorna egyik forgatócsoportját, amely a kárpátaljai Beregszászon készített riportot, jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Az orosz Állami Televízió- és Rádiótársaságnál megerősítették, hogy munkatársaik elhagyták Ukrajnát, de közölték, hogy ez csak az egyik forgatócsoportjuk, amely Ukrajnában dolgozik. A többi folytatja munkáját. A tévések azóta megérkeztek Moszkvába.

Kszenyija Kibkalo, a televízió kárpátaljai különtudósítója a Rosszija 24 hírtelevíziónak arról számolt be, hogy ungvári lakására egyenruhás emberek érkeztek, akik azt állították, hogy a rendőrségre bejelentés érkezett, miszerint az orosz újságírók állítólag súlyos bűncselekményt követtek el. Büntetőeljárást akartak ellene indítani, és közölték, ha hétfőig nem hagyja el Ukrajnát, kiutasítják az országból. Az orosz tévések a tőlük korábban elkobozott eszközöket visszakapták, de a kamerával rögzített felvételeiknek csak egy része maradt meg, a többit letörölték.

Rovatok