Index Vakbarát Hírportál

Újabb államban házasodhatnak a melegek

2014. május 20., kedd 23:17

Egy szövetségi bíró keddi ítéletében érvénytelennek nyilvánította az azonos neműek házasságára vonatkozó Pennsylvania állambeli tilalmat. Ezzel nem maradt olyan állam az Egyesült Államok északkeleti térségében, ahol a homoszexuálisok egybekelése tilalom alá esne, írja az MTI.

Washington Post szerint a Pennsylvania állam kormánya várhatóan szövetségi fellebbviteli bíróság viszi majd a kérdést. Ha az jóváhagyja III. John Jones bíró kedden kihirdetett ítéletét, akkor Pennsylvania lesz a 19. amerikai tagállam, ahol törvényesen házasodhatnak a homoszexuálisok.

Bíróság tavaly semmissé nyilvánította a szövetségi házasságvédelmi törvényt, a melegházasságokra vonatkozó tilalmat több államban alkotmányellenesnek minősítették, azt állítva, hogy ezek a rendelkezések ellentétesek az amerikai alkotmány 14. kiegészítésével, ami az egyenlő bánásmód elvét tartalmazza.

Hétfőn Oregon lett a 18. állam, ahol az azonos nemű párok beadhatják házasságkötési kérvényüket. Ott ugyanúgy, mint Pennsylvaniában, szövetségi bírói ítélet döntötte el a kérdést, legalábbis egyelőre. 

Rovatok