Index Vakbarát Hírportál

Fegyverszünetet kötöttek Maliban

2014. május 24., szombat 01:09

Elfogadták az ENSZ és az Afrikai Unió által előterjesztett fegyverszüneti megállapodást a Maliban felkelést folytató tuareg fegyveresek pénteken, nem sokkal azután, hogy bejelentették: elfoglalták az ország északkeleti részét – írja az MTI.

A fegyvernyugvási egyezség alapján a tuareg szeparatista csoportok vállalták, hogy nem próbálnak további területeket szerezni, elfogadták, hogy független vizsgálóbizottság járjon utána a Kidal városában történt harci eseményeknek, és fogolycserében is megállapodtak – közölték diplomáciai források és tuareg tisztviselők a hírügynökségekkel.

Nem sokkal a fegyverszünet bejelentése előtt a tuareg lázadók számos kulcsfontosságú területet ellenőrzésük alá vontak az ország északkeleti, Szahara-beli részén, közük Kidal, Ménaka, Aguelhok, Anefis, Tassalit és Andéramboukané városát, és megközelítették Gaót, ahol ezer francia katona állomásozik. Azt a nap folyamán a mali védelmi miniszter is elismerte, hogy a hadsereg területeket vesztett a fegyveresekkel szemben, és „újra kell szervezni erőit” a térségben. Az előző nap a tuaregek véres harcok árán foglalták el Kidal és Ménaka városát, ami miatt a kormány azonnali tűzszünetet volt kénytelen ajánlani nekik.

Az afrikai országban 2012-ben egy katonai puccsot követően az ország északi részét tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el, majd az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, saríát (iszlám jogrendet) vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország tavaly januárikatonai intervenciója vetett véget.

Azóta a tuaregek kerültek erőfölénybe az ország északkeleti részén. A lázadók autonómiát követelnek maguknak a területen, ahol hosszú ideje nomád körülmények között élnek.

Rovatok