Index Vakbarát Hírportál

Merkel a világ legbefolyásosabb nője

2014. május 28., szerda 17:38 | aznap frissítve

Angela Merkel lett a világ legbefolyásosabb nője a Forbes idei listáján. A német kancellár már tízszer szerepelt ezen a százas listán, ebből kilencszer szintén első helyet kapott. Merkelt 2005-ben választották be először a magazin női power listájára.

A lista második helyét Janet Yellen, az amerikai jegybank, a FED elnöke lett. Yellen mint a világ legbefolyásosabb jegybanki elnöke érdemelte ki a helyezést. Ő az egyik új szereplője a tíz éve kezdett Forbes-listának.

Harmadik helyezettnek Melinda Gateset választották. Bill Gates felesége adományozói munkája révén került a listára. Csak 2012-ben 3,4 milliárd dollárnyi adományt, és pályázati pénzt fordítottak fejlesztésekre, és egyéb programokra, jelentős részben a fejlődő országokban.

Christine Lagarde, az IMF vezetője azért lett talán csak az ötödök, mert befolyása ellenére sem tudta megtörni a magyar kormányt.

A listán két amerikai elnök felesége is megtalálható. Hillary Clinton a hatodik helyen már inkább saját politikai karrierjével került a lista elejére. Michelle Obamát az egészséges életmód melletti nyilvános elkötelezettsége miatt tették a nyolcadik helyre.

A lista legfiatalabbja Lady Gaga, aki a 67. helyet kapta.

Európából egyébként nem sok nőt választottak be a Forbes szakértői: Lagrade képviseli a franciákat, Miuccia Prada, a Prada tulajdonosa az olaszokat, Elvira Nabiullina az oroszokat, és Merkel a németeket.

A Forbes 10 éve készíti el listáját, amelyen nyolc olyan nő szerepel, akik már 2004-ben is helyezést értek el: Melinda Gates, Christine Lagarde, Hillary Clinton, Indra Nooyi (a Pepsi vezetője), Oprah Winfrey, Amy Pascal, Erzsébet királyné, és Ho Csing (a szingapúri Temasek Holdings főnöke).

A Forbes a gazdaságra, politikára, civil szférára leginkább befolyással bíró nőkről 2004 óta készít listát. A helyezéshez nem csak a szereplők pénzügyi súlyát veszik figyelembe, de a médiahatásukat, befolyásuk mértékét, és még egy sor tényezőt is.

Rovatok