Index Vakbarát Hírportál

Plágiumvád a szerb belügyminiszter ellen

2014. június 2., hétfő 15:35

Szerb tudósok egy csoportja hétfőn azzal vádolta meg Nebojsza Sztefanovics belügyminisztert, hogy törvénytelen módon szerezte meg doktori címét. A települési önkormányzatokról szóló disszertációja tudományosan értéktelen munka, ami még a legalapvetőbb kritériumoknak sem felel meg - írja az MTI.

A közlemény szerzői szerint emiatt a parlament egykori elnöke, a jelenlegi belügyminiszter nem alkalmas arra, hogy közhivatalt viseljen, és le kellene mondania belügyminiszteri tisztségéről.

Az aláírók olyan példákra hivatkoznak, mint Annette Schavan korábbi német kultuszminiszter vagy Karl-Theodor zu Guttenberg volt német védelmi miniszter esete. Mindkettőjük doktori dolgozatával kapcsolatban plágiumgyanú merült fel, ami később beigazolódott, és emiatt a tárcavezetőket megfosztották doktori címüktől. Schavan és Guttenberg ezután benyújtotta lemondását.

A szerb belügyi tárca egyelőre nem kommentálta az állásfoglalást.

Alekszandar Vucsics kormányfő egy hónappal ezelőtti hivatalba lépésekor egyebek közt kijelentette: Szerbiában "nagy számban vannak kétes értékű diplomák a szétzilált oktatási rendszernek köszönhetően".

Rovatok