Index Vakbarát Hírportál

Csehországban is legális az új abortusztabletta

2014. június 12., csütörtök 12:08 | aznap frissítve

Hétfőtől orvosi előírásra a csehországi gyógyszertárakban is kapható lesz a legújabb abortusztabletta, amely a nőknek lehetővé teszi a terhesség egyszerűbb művi megszakítását - közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilapra hivatkozva az MTI. Az abortusztablettát már felvették a gyógyszerek hivatalos jegyzékébe.

Kíméletesebb

Az állami gyógyszer-ellenőrzési hivatal engedélye alapján a tablettákat a kórházak és a szakorvosok írhatják fel, használatuk a terhesség 49. napjáig (a 7. hétig) engedélyezett. A cseh nőgyógyászok üdvözölték az abortusztabletta engedélyezését, mert szerintük az sokat segíthet a nőknek, és megkíméli őket a kockázatos orvosi beavatkozásoktól.

A művi terhesség-megszakítás évtizedek óta engedélyezett Csehországban. A jövő héttől kezdve lehetőség nyílik arra, hogy az orvosok a szokásos műtét helyett ezt kíméletesebb úton is megtegyék

- mondta a lapnak Marek Lubusky, az olmützi egyetemi kórház nőgyógyászati osztályának orvosa.

Az abortusztabletták ára mintegy 3500 korona (39,2 ezer forint) lesz, az egészségbiztosítók egyelőre nem fizetik. A korábban használt abortusztablettákat nemcsak a szakorvosok, hanem a családi és a gyermekorvosok is felírhatják. A legújabb abortusztablettáknál azonban csak a kórházak és a szakorvosok lesznek erre hivatottak. A legújabb abortusztabletta eddig Európa 25 országában van hivatalosan engedélyezve.

Eközben Magyarországon

Itthon ugyan már 7 éve megadta az Országos Gyógyszerészeti Intézet az engedélyt az abortusztablettára, de - egyesek szerint a kereszténydemokraták aggályai miatt - még mindig nem került forgalomba.

Pedig igény lenne rá, legalábbis a Medián tavaly szeptemberi felmérése szerint. A megkérdezettek 76 százaléka engedélyezte volna ugyanis a tabletta bevezetését, kétharmaduk pedig még társadalombiztosítási támogatást is adna a gyógyszernek.

Az engedély és a nagyfokú lakossági támogatás ellenére viszont továbbra is illegális is az abortusztabletta, így továbbra is csak művi beavatkozással vethetnek véget a magyar nők a nem kívánt terhességnek. Nem csoda, hogy pár éve beindult az abortuszturizmus a környező országokba, így Ausztriába is.

Rovatok