Index Vakbarát Hírportál

Tankok lépték át az orosz–ukrán határt

2014. június 12., csütörtök 16:37 | aznap frissítve

Három tank lépett be Ukrajnába az orosz határon át, nyilatkozta az ukrán belügyminiszter. A BBC híre szerint a tankok Luganszknál léptek be az országba, egy lázadók által ellenőrzött határátkelőnél. A tankokat további páncélozott járművek követték. Az ukrán erők már tűz alá vették a behatolókat.

Az Oroszország felől érkező fegyveres konvoj Luganszk régióból délre, Donyeck felé indult. Az alábbi videón állítólag az egyik ilyen tank látható.

Orosz T-72 a városban

A lázadók nem tettek említést az orosz harci segítségről, írja a brit lap, viszont beszámoltak arról, hogy Luganszk régióban feltartóztattak egy 40 ukrán tankból álló konvojt. 

Egymást vádolják

Andrij Descsicja ukrán külügyminiszter Moszkvára hárította a felelősséget, amiért még nem sikerült előrelépni a Kelet-Ukrajnában kialakult válság megoldásában, Moszkva szerint viszont Kijevnek kellene megtennie az első lépést a megbékélés felé, írta az MTI. „Arra van szükség, hogy Oroszország felhagyjon a szakadárok támogatásával. Be kell szüntetni azt, hogy (a Kreml) harcosokkal teli páncélozott járműveket és teherautókat küldjön a keleti régiókba” – mondta Descsicja egy sajtótájékoztatón.

Moszkva közben bejelentette, hogy határozattervezetet nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) annak érdekében, hogy megvalósuljon a tűzszünet – jelentette be csütörtökön Moszkvában az orosz külügyminiszter.

Az orosz titkosszolgálatok rosztovi támaszpontjukon krími lakosokat képeztek ki diverzáns feladatokra, hogy később a kelet-ukrajnai Donyeck-medencében vessék be őket - állította Facebook-oldalán Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonai és Politikai Tanulmányok Központjának vezetője. Az ukrajnai „Információs Ellenállás” elnevezésű szervezet értesülései szerint mintegy 80 emberről van szó. Ők korábban a krími önvédelmi erők kötelékében részt vettek a különböző ukrán állami létesítmények elfoglalásában a félsziget orosz annektálásakor – közölte a szakértő.

 Felhívták Putyint

Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön délután telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy milyen lépésekkel lehetne véget vetni az erőszaknak Kelet-Ukrajnában – közölte a Kreml az MTI szerint.

„Ukrajna elnöke ismertette a délkelet-ukrajnai problémák megoldását célzó tervét Putyinnal” – mondta Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője.

Ugyanerről a beszélgetésről Porosenko szóvivője azt írta, hogy az ukrán elnök „elfogadhatatlannak” minősítette, hogy Moszkva harckocsikat engedett át ukrán területre.

 Porosenko tervezetének egyik sarokköve egy biztonsági folyosó létrehozása az eddig 270 halálos áldozatot követelő kelet-ukrajnai harcok elől menekülő civilek számára. Miközben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egy szóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy fegyveres erőik már megkezdték a fegyvertelen civilek kiengedését a harcok térségéből, és dolgoznak a biztonsági folyosó kialakításán is, Alekszandr Borodaj, Donyeck megye egyoldalúan kikiáltott „miniszterelnöke” kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatosan, képes lesz-e Kijev létrehozni a folyosót.

Folytatódnak a harcok

A kelet-ukrajnai Donyeck és Luganszk megyékben továbbra is folyamatosak a fegyveres összecsapások az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők között.

A feszült kelet-ukrajnai biztonsági helyzet miatt Lengyelország felfüggesztette donyecki főkonzulátusának tevékenységét – jelentette be a lengyel külügyminisztérium. A régióban az EU-tagállamok közül Lengyelország diplomáciai képviselete működött a legtovább.

Rovatok