Index Vakbarát Hírportál

Nyaralóbotrányba keveredett a holland király

2014. június 15., vasárnap 17:52

Vilmos Károly felhúzott két nagyobb betonmólót a görög nyaralója elé, azért, hogy terrortámadás esetén könnyeben tudjanak menekülni. A helyi görögöknek ez nem tetszik, ahogy a holland képviselők egy részének se.

Egy kisebb magánkikötővel toldotta meg görögországi tengerparti nyaralóját Vilmos Sándor holland király, írja az MTI. Ezzel annyi baj van, hogy a helybéliek attól tartanak, hogy a törvényi tilalom ellenére az egész strandot lezárják az idegenek elől.

Vilmos Sándor király és felesége, Máxima a görög kormány különleges engedélyével építtetett két betonmólót a Peloponnészoszi-félszigeten, Doroufiban nemrég vásárolt villához közel. Ezt azzal indokolták, hogy egy esetleges terrortámadás idején el tudjanak menekülni a házból.

Ha szeretné a focit, stadiont építene magának?

A szokatlan mólóépítés ellen a helyiek elkezdtek mozgolódni. A szervezők a beruházással kapcsolatos iratok megismerése után döntenek az esetleges jogi lépésekről. "Ha a király magánrepülőgéppel jönne, akkor repülőteret építene magának?" - tette fel a kérdést az egyik aktivista a dpa német hírügynökségnek.

A kikötőhely építése kérdéseket vetett fel Hollandiában is. Hágai parlamenti képviselők felszólították Mark Rutte miniszterelnököt, hogy tisztázza, nem használtak-e fel közpénzeket a magánnyaraló bővítéséhez.

Nem az első

Vilmos Sándor és Máxima nyaralási szokásai már hét éve is felháborodást váltottak ki Hollandiában. Politikusok bírálták, hogy a pár a távoli Mozambikban vásárolt hétvégi házat, ami nagyon megnöveli a hercegi vakációk biztonsági költségeit.

Komolyabb viták után végül 2009-ben az akkor még trónörökös Vilmos Sándor a villa eladása mellett döntött. A peloponnészoszi nyaralót 2012-ben vásárolta a pár.

Rovatok