Index Vakbarát Hírportál

Fiatal auschwitzi őrt fogtak

2014. június 19., csütörtök 07:14

Letartóztattak philadelphiai otthonában egy 89 éves férfit, aki a német hatóságok gyanúja szerint az SS tagjaként az auschwitzi koncentrációs tábor őre volt.

Johann Breyer 1952-ben emigrált az Egyesült Államokba. A férfi nem először került a hatóságok látókörébe. Kiadatása már 2003-ban is felmerült, ám az Egyesült Államokban maradhatott, egyrészt, mert akkor úgy ítélték meg, hogy nem önszántából lett az SS tagja, másrészt, mert édesanyja Európában élő amerikai állampolgár volt.

Mindig szabályosan parkolt

Breyer korábban elmondta: a másfél millió ember – köztük a német megszállás után a magyar hatóságok hathatós közreműködésével gyors ütemben deportált négyszázezer magyar zsidó – szervezett megsemmisítését lebonyolító auschwitzi táborban ő senkit sem ölt vagy erőszakolt meg. Nem is a megsemmisítő táborban, hanem a munkatáborban őrködött – érvelt.

1952 óta Amerikában is bizonyította, hogy jogkövető állampolgár. „Még szabálytalan parkolásért sem büntettek meg” – mondta az AP-nek adott két évvel korábbi interjújában.

Az új bizonyítékok szerint azonban a férfi 17 éves korától az SS-ben szolgáló férfi 19 évesen fegyveres őrként szolgált a megsemmisítő táborban. A német hatóságok szerint nem igaz az, hogy 1944-ben szabadságáról nem tért vissza a táborba, ugyanis még 1945-ben is ott tevékenykedett. Most 158 áldozat halálával vádolják.

A náci háborús bűnösök felderítését végző jeruzsálemi Simon Wiesenthal központ vezetője, Efraim Zuroff reményei szerint nem lesz akadálya annak, hogy az Egyesült Államok kiadja Breyert Németországnak.

„Meg kell adni a lehetőséget Németországnak, hogy a holokausztért felelősök közül lehető legtöbbet felelősségre vonja” – idézte a BBC Zuroffot.

A kiadatásról az Egyesült Államok augusztus 21-én dönt.

Rovatok