nonono

Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbították az ukrán tűzszünetet

2014. június 28., szombat 00:36

Az ukrán elnök 72 órával meghosszabbította az általa egy hete egyoldalúan meghirdetett, péntek este lejárt tűzszünetet Kelet-Ukrajnában – írja az MTI az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálra hivatkozva.

A BBC szerint Alekszandr Borodaj, a Donyecki Népköztársaság elnöke azt nyilatkozta, hogy június 30-ig tiszteletben tartják a tűzszünetet, ugyanakkor más donyecki vezetők ezzel ellentétes nyilatkozatokat tettek. A meghosszabbított tűzszünet jövő hétfőn este 7 órakor jár le – ekkorra életbe léphet több olyan intézkedés is, amelyeket az Európai Tanács pénteken javasolt Ukrajnának.

Petro Porosenko a hadsereg magas rangú képviselőivel tartott rendkívüli tanácskozás után hozta meg döntését, miután hazaérkezett a brüsszeli EU-csúcsról, amelyen aláírta az Európai Unióval kötött társulási egyezmény szabadkereskedelemre vonatkozó részét.

Az elnök egy hete fegyverletételre szólította fel a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, tárgyalásokat ajánlott nekik, és kilátásba helyezte a döntéshozatali rendszer bizonyos fokú decentralizálását. A tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok a térségben.

Rovatok