Index Vakbarát Hírportál

Izrael szerint kéne Kurdisztán

2014. június 29., vasárnap 22:55

Benajámin Netanjahu támogatta egy független Kurdisztán létrehozását vasárnap. Az izraeli kormányfő álláspontja ellentétes a felekezeti háború sújtotta Irak egységét pártoló amerikai kormányzatéval – írta az MTI.

"Támogatnunk kellene a kurd függetlenségi törekvéseket" - mondta Netanjahu a Tel-Avivi Egyetemen tartott előadásában, miután arról beszélt, hogy a síiták és szunniták közötti harcok miatt akár össze is omolhat Irak és néhány más közel-keleti ország.

A kurdokat a kormányfő "harcos típusú népként" írta le, amely bizonyította politikai elkötelezettségét és mérsékeltségét, és szerinte politikai függetlenséget érdemel.

Izrael az 1960-as évek óta diszkrét katonai, hírszerzési és üzleti kapcsolatokat tart fenn a térségbeli kurdokkal, akikre egyfajta "pufferként" tekint közös arab ellenségeikkel szemben.

Az iraki kurdok a polgárháborút kihasználva az utóbbi hetekben kiterjesztették az ellenőrzésük alatt álló, autonóm területeket, így mostanra ők irányítják az észak-iraki Kirkukot és a város környéki, kőolajban gazdag térségeket is. A kurd fegyveres erők azután vették át a város feletti ellenőrzést, hogy az iraki hadsereg az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet előretörését látva kivonult a térségből.

Iraki Kurdisztán azonban egyelőre nem kiáltotta ki a Bagdadtól való teljes függetlenségét, jórészt azért, mert vezetői tartanak a környező országok válaszlépéseitől. Nagy számban élnek kurdok Irán, Törökország és Szíria területén is.

A független Kurdisztán terve különösen Törökországon érintené érzékenyen. A 80 milliós ország 15 százalékát a kurdok adják, akiknek függetlenségért küzdő erőivel Ankara évtizedes küzdelmet vív. Egy független Kurdisztán Irak területén alaposan megbolygatná Kelet-Törökországot is. Ankara a NATO tagjaként fontos szövetségese a térségben az Egyesült Államoknak, amely szintén nem támogatja nyíltan Kurdisztán létrehozását, inkább amellett áll, hogy Észak-Irakban minél szélesebb önrendelkezési jogot kapjanak, ám ne váljanak ki az országból.

Rovatok