Index Vakbarát Hírportál

A NATO szerint orosz fegyverekkel lőhették le az ukrán szállítógépet

2014. július 1., kedd 09:09

Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok kétségkívül Moszkva által szállított fegyverekkel lőttek le egy ukrán katonai szállítógépet – közölte az MTI szerint Philip Breedlove, a NATO európai erőinek főparancsnoka. A lelőtt ukrán gépen negyvenhét ember vesztette életét.

„Oroszország jelentős létszámú csapatokat állomásoztat az ukrán határnál, és egyebek mellett légvédelmi fegyvereket is szállított a szakadároknak” – mondta az amerikai tábornok.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szakadárok használhatták-e ezeket a fegyvereket június 14-én az ukrán szállítógép lelövésére, Breedlove tábornok közölte: előbb rendszerezni kell a tényeket, de ennek

nagyon nagy a valószínűsége.

„Az ukrán határ keleti oldalán nehézfegyvereket, páncélozott szállítójárműveket és légvédelmi eszközöket látunk, és most azt tapasztaljuk, hogy ezeket az eszközöket a határ nyugati oldalán használják” – mondta a tábornok.

Oroszbarát szakadárok június 14-én lelőttek egy ukrán katonai szállítógépet, 47 ember halálát okozva. Az ejtőernyősöket szállító négymotoros Il-76 típusú gép leszállni készült a kelet-ukrajnai Luhanszk repülőterén, amikor rálőttek. Ez volt a legsúlyosabb támadás az ukrán hadsereg ellen a kelet-ukrajnai szakadárok elleni terrorellenes hadművelet kezdete óta.

A tábornok szerint a helyzet megerősíti: el kell kerülni az Európában állomásozó amerikai haderők további csökkentését. Jelenleg 66 ezer amerikai katona állomásozik Európában, míg a hidegháború idején a számuk még négyszázezer volt.

Rovatok