Index Vakbarát Hírportál

Civilek is meghaltak az ukrán légi csapásban

2014. július 2., szerda 11:30 | aznap frissítve

Légi csapás Luganszkban: Az ukrán hadsereg légi csapást mért szerdán a Luganszktól északkeletre fekvő Sztanicja Luhanszka településre. Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a támadás következtében „házak omlottak le, áldozatok vannak a békés lakosság körében”. Magában Luganszkban csak a légiriadót lehetett hallani, a városban nyugodt a helyzet.

1000 szakadár eshetett el: A donyecki szakadárok „védelmi minisztere”, Ihor Sztrelkov szerint a hadsereg Donyeck és Kramatorszk elleni éjjeli tüzérségi támadásának több halálos áldozata van, pontos számuk egyelőre nem ismert. Korábban az ukrán média a belügyminisztérium adataira hivatkozva azt írta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított, Kijevben terrorellenesnek nevezett művelet első napja alatt 1000 szakadár esett el.

Megostromolták a belügy irodáját: Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy előző nap a belügyminisztérium megyei főosztályát fegyveres szakadárok megostromolták. A tűzpárbajban egy ember meghalt, húszan megsebesültek. Jelenleg is fegyveresek tartózkodnak az épületben, akikkel a rendőrök tárgyalni akarnak. 

27 ezer embert evakuáltak: Szerdáig több mint 27 ezer embert – közöttük több mint 10 ezer gyermeket, fogyatékkal élőt, illetve idős embert – menekítettek ki Donyeck és Luganszk megyéből az ország más régióiba – közölte a rendkívüli helyzetek állami szolgálata. Az országos katasztrófavédelmi szerv szerint sokan egyénileg hagyták el állandó lakóhelyüket, és ideiglenesen rokonokhoz költöztek. A kormány kormányközi koordinációs törzset állított fel, amely az ideiglenesen megszállt, illetve a „terrorellenes művelet” által érintett településeket elhagyó állampolgárok szociális ellátásáról gondoskodik – írta az UNIAN.

Őrizetbe vettek egy szakadár vezetőt: Ukrajnában őrizetbe vettek egy szakadár vezetőt, aki a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében fegyvervásárlásról tárgyalt egy bárban – közölte szerdán az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). A magát önhatalmúlag Horlivka, a szakadárok egyik Donyeck megyei erőssége polgármesterének kikiáltó Volodimir Kolosznyuk a felelős egyebek mellett a város szakadárjainak felfegyverzéséért. A lázadók vezetője a magas katonai képesítéssel rendelkező Igor Bezler orosz állampolgár, akit Besz (Démon) gúnynéven is ismernek – áll a titkosszolgálat közleményében. A férfit Bergyanszkban vették őrizetbe egy bárban, amikor egy kétmillió hrivnya (több mint 38 millió forint) értékű fegyverszállítmány – nehézgéppuska, gránátvető, géppisztoly és robbanószer – megvásárlásáról tárgyalt. Kolesznyukot, aki az őrizetbe vételekor ellenállást tanúsított, "terrorszervezet létrehozásának vádjával" állítják bíróság elé – közölte az SZBU.

Aknavetővel támadták a határőröket: Kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok aknavetővel lőttek egy határátkelőt az orosz–ukrán határon szerdára virradóra. Egy határőr meghalt, négy társa megsebesült – közölte a határőrség.  Mintegy húsz lövedéket lőttek ki Markino tanyáról a Donyeck megyei Novoazovszkban lévő határátkelőre. A szakadárok rálőttek a határőrök egy csoportjára is, amely a szolgálatot átvenni tartott a határátkelőhöz. A támadásban négy határőr megsebesült, hárman súlyosan. A határátkelőn átmenetileg leállították a forgalmat.

Kilőttek egy ukrán T-64-est: Alekszij Dmitraskovszkij, a „terrorellenes erők” szóvivője szerint egyes fegyveres csoportok továbbra is igyekeznek kitörni az ostromgyűrűből, és a katonák állásaira támadtak a Karacsun-hegyen és Szlovjanszk város térségében. Valamennyi támadást visszaverték. Dmitraskovszkij szerint az összecsapásokban egy ukrán katona meghalt, tizenhárman megsebesültek. A szakadárok harcképtelenné tették a hadsereg egyik T-64 típusú harckocsiját, egy Ural teherautót és négy D-30-as ágyút. 

Rovatok