Index Vakbarát Hírportál

Vád alá helyezték Sarkozy ügyvédjét

2014. július 2., szerda 00:26

Vádat emeltek Nicolas Sarkozy volt francia államfő ügyvédje és a semmitőszék egyik bírája ellen abban az ügyben,amelyben reggel a volt államfőt is őrizetbe vették. Az exelnök kihallgatása is véget ért a Párizshoz közeli Nanterre bűnügyi rendőrségén a befolyással való üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt februárban indított nyomozás keretében. Egyelőre nem tudni, hogy ellene emeltek-e vádat, írja az MTI.

Védőjét, Thierry Herzogot és a semmítőszék két bíráját még hétfőn vették őrizetbe, de a vádemelés után szabadon engedték őket.

"Thierry Herzog ellen vádat emeltek azon dolgokért, amelyek ismertek és amelyeket vitatunk. Semmilyen konkrét bizonyíték nem támasztja alá ezeket a vádakat" - közölte Paul-Albert Iweins ügyvéd, de nem pontosította a vádpontokat. "Thierry Herzog szabad. Továbbra is ő Nicolas Sarkozy ügyvédje" - tette hozzá.

Saját hálózata volt

A volt elnök év elején lehallgatott telefonbeszélgetései alapján felmerült a gyanú, hogy Sarkozy és ügyvédje az igazságszolgáltatáson belül saját információs hálózatot működtetett, amely törvénytelen módon részletesen tájékoztatta őket az exelnököt érintő hat ügyészségi vizsgálat menetéről.

Az ügyvédjével folytatott egyik megbeszélésből az derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírája, Gilbert Azibert volt a közvetlen kapcsolattartó. Cserében Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak.

Az ügyészség tavaly rendelte el Sarkozy lehallgatását annak a nyomozásnak a keretében, amelyet a Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől Sarkozynek a 2007-es elnökválasztási kampányhoz érkezett állítólagos támogatás ügyében indítottak. Azibert ellen befolyással való üzérkedés gyanújával emeltek vádat.

És titkos mobiltelefonja is volt

A vizsgálóbírók a kihallgatások során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a volt elnök ténylegesen megpróbált-e információkhoz jutni Azizbert-en keresztül, és törvénytelen módon tudomást szerzett-e arról, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonját. Ez utóbbi kérdés azért merült fel, mert a volt államfő Paul Bismuth álnéven tartott egy titkos mobiltelefont, és a kényes ügyekről azon beszélt az ügyvédjével.

A lehallgatott beszélgetésekben elsősorban a Bettencourt-ügyről esett szó, amelyben felmerült a gyanú, hogy a volt elnök visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a L'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, s meggyőzte őt, hogy törvénytelen módon támogassa elnökválasztási kampányát 2007-ben. Sarkozyt akkor is kihallgatták, vádat is emeltek ellene, majd utóbb bizonyíték hiányában ejtették a vádat, és jelenleg csak pártjának néhány tagja ellen folyik eljárás az ügyben.

Rovatok