Index Vakbarát Hírportál

A kongresszus magyarázatot vár a CIA-tól a német kettős ügynök miatt

2014. július 8., kedd 00:11

Felkérték John Brennant, a CIA igazgatóját, hogy tájékoztassa a kongresszus legfontosabb tagjait az állítólag az Egyesült Államoknak is dolgozó német kettős ügynök ügyében, amely feszültebbé teheti a Washington és Berlin közötti viszonyt, mondta két, az ügyet jól ismerő amerikai tisztségviselő.

Múlt szerdán vették őrizetbe a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egyik munkatársát, amiért a vádak szerint az Egyesült Államoknak kémkedett. A média szerint a titkosszolgálat munkatársa információkat szolgáltatott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos megfigyelési programját vizsgáló német parlamenti bizottság munkájáról is.

A kémkedésről szóló értesüléseket német hírszerzői források és politikusok is megerősítették. Sajtóhírek szerint a BND 31 éves munkatársa 2012 óta dolgozott a CIA-nek, amelynek mintegy kétszáz dokumentumot adott át. A név nélkül nyilatkozó amerikai források nem árultak el további részleteket.

Josh Earnest, a washingtoni Fehér Ház szóvivője néhány órával korábban kijelentette, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni Németországgal az ügynök tevékenységével kapcsolatos kérdések megoldásában. Hozzátette azonban, hogy addig nem kommentálhatja a történteket, amíg tart a vizsgálat Németországban.

Rovatok