Index Vakbarát Hírportál

Külügy: Biztonságos Horvátországba utazni, nincs fertőzésveszély

2014. július 11., péntek 13:51

A horvát Jutarnji list cikkére hivatkozva az MTI azt írta csütörtökön, hogy az elmúlt három hónapban Zágrábból és környékéről 43 beteget szállítottak kórházba vírusos vérzéses láz, ismertebb nevén az egérláz tüneteivel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy

szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a sajtóban terjedő hírekkel szemben nincs járványveszély Horvátországban, és bár a betegség valóban előfordul, a megbetegedések száma nem magasabb az év hasonló időszakában szokásos átlagnál. Mind a horvát belügyminisztérium, mind pedig a helyi egészségügyi központok megerősítették, hogy semmilyen fertőzésveszély nincs és nincs kialakulóban lévő járvány sem. A cikkekben megjelent, hogy 1995-ben 120 ezer megbetegedést regisztráltak, ezzel szemben a horvát egészségügyi szakemberek 300 esetről tudnak.

Ugyanakkor bár a külügy járványról beszél, a betegség emberről emberre nem terjed. A betegséget rágcsálók, főleg mezei egerek terjesztik. Az emberre is átterjedő, vesekárosodást okozó fertőző betegség, horvát nevén "egérláz" egérürülék érintésével, porral és más permet belélegzésével terjedhet. A betegeknél előbb láz jelentkezik, náthához hasonló tünetekkel, erős fejfájással, has- és hátfájdalommal, valamint hányingerrel.

A fertőzésveszélynek főleg a szabadban tartozkodók, hegymászók, kirándulok, erdei munkások és földművesek vannak kitéve.  Az MTI azt írta, hogy az országban különösen a Plitvicei-tavak körüli erdőkben van mezei egerekkel teli járványövezetek, idén azonban a zágrábi hegyet, a Medvednicát is ellepték a fertőzött rágcsálók.

Rovatok