Index Vakbarát Hírportál

Orbán milliárdjaira hiú szaúdi herceget tüntet ki

2014. július 17., csütörtök 15:56

Királyi vér folyik az ereiben, a Szilícium-völgyben járt egyetemre, majd hazament megcsinálni a tutit. Magánrepülőjét az imaszőnyeget egy számítógép mindig Mekka felé fordítja, senki sem tudja, hogy pontosan mekkora a vagyona, de szerinte mindig kevesebb, mint amit írnak. A világ 32. leggazdagabb emberének portréja, aki ma magyar állami kitüntetést kap.

Csütörtök este a Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktorává avatja al-Valíd bin Talal Abdul-Aziz Al Szaúdot, akinek utána Orbán Viktor miniszterelnök Magyar Érdemrend kitüntetést ad át. A kérdés csak az, hogy ki ő?

Egy vándorló anyajegy birtokosa

Nem mintha nem lenne elég egy egészen biztosan kényelmes élethez az, ha az ember egy dúsgazdag arab királyi családba születik, al-Valíd herceg esetében ezt még az is tetézi, hogy mindkét nagyapja híres, történelmi figura volt. Abdul-Aziz Al Szaúd király, apai nagyapja az alapítója és első uralkodója volt Szaúd-Arábiának, Riad asz-Szolh, anyai nagyapja pedig Libanon első miniszterelnöke volt. Női ágon is van mit felmutatnia a családnak, nagynénje, Leila asz-Szolh Hamadeh volt az első nő a libanoni kormányban.

Al-Valíd herceg apja, Talal herceg, a király fiatalabb öccse is fontos pozíciókat töltött be a szaúdi kormányban, később azonban reformtörekvései miatt száműzték az országból. Al-Valíd hétévesen, a szülei válása után került vissza Szaúd-Arábiába, ahol később egy rijádi katonai iskolában végezte el a középiskolát. A saját honlapjára feltöltött életrajza szerint az ott tapasztalt szigor az egész életét meghatározza.

Első ránézésére persze nem a szigorú, egyszerű életvitel ugrik be a hercegről, aki előszeretettel pózol az egyik magánrepülőjének étkezőjében elhelyezett aranytrónon, és olyannyira hiú, hogy ha írnak róla egy lapban, akkor a stábja megfotosopolja az adott magazin címlapját, hogy úgy tűnjön, a herceg van rajta. Az arca baloldalán található, feltűnő anyajegyre különösen kényes, szereti, ha az minden képen látszódik,

még akkor is, ha a jobb profiljáról készült a fotó.

Al-Valíd nem fogja magát vissza ha a luxusról van szó. Az övé például a világ 54. legnagyobb magánjachtja, a 86 méteres Kingdom 5KR, ami egy James Bond-filmben (Soha nem mondd, hogy soha) is szerepelt, mint a főgonosz hajója. Az 54. hely a világranglistán valószínűleg nem elégítette ki a herceget, ezért nemrég rendelt egy 173 méteres jachtot is, ami körülbelül 500 millió dollárjába – 114 milliárd forintba – fog kerülni.

Ha a herceg vízen nem tudni eljutni oda, ahová akar, akkor még mindig válogathat a körülbelül 12 magánrepülője közül. Van például egy Boeing 747-ese, két hálószobával és egy 14 személyes étkezővel. Az igazi fényűzést a 300 millió dolláros Airbus 380-asban csapta. Ebben a gépben van parkoló a herceg Rolls Royce-ának, egy tízüléses minikoncertterem, egy márvány gőzfürdő, öt hálószoba óriási ágyakkal, húsz kisebb szoba, egy lift, és egy imaszoba, ahol

az imaszőnyegeket egy számítógép mindig automatikusan Mekka irányába fordítja.

Al-Valíd természetesen nem egyedül élvezi a wellnessezést a magángépén. Eddig négy felesége volt a hercegnek, de mind a négytől rövid időn belül elvált. A legutóbbi, negyedik felesége a 30 éves Amírah al-Tavil hercegnő volt, akivel két évig voltak házasok, és állítólag a válás után is barátok maradtak. Amírah hercegnőt a Business Insider a legvagányabb milliárdosfeleségek közé sorolta, mégpedig azért, mert ugyan hordhatna fényűző ékszereket, de nem teszi, és azért is, mert a szaúdi palotájukban világhíres professzoroktól tanult mindenfélét magánkurzusokon néhány más nővel.

A herceg a nők oktatásának is az egyik nagy élharcosa. Alapítványa minden évben milliókkal támogat közel-keleti iskolákat. A célja főként az, hogy közelebb hozza egymáshoz a nyugati és a keleti kultúrát. A herceg ennek szellemében több egyetemet is alapított és évente milliókat adományoz hasonló célú közösségfejlesztésre is.

Szereti felhívni az újságírókat

A hercegről senki sem tudja pontosan, mennyi a vagyona. A Forbes legfrissebb kalkulációja szerint 21,3 milliárd dollárt tart a matracában, de a Bloomberg 30 milliárdot saccolt neki. Hogy mi az igazság, azt senki sem tudja, de az biztos, hogy a herceg hiúsági kérdést csinál a gazdagságából. Korábbi munkatársai szerint olyannyira, hogy az elmúlt években szisztematikusan eltúlozza a vagyonát, hátha feljebb tud kúszni a leggazdagabb emberek listáján. Sőt, egyesek szerint teljesen elszakadt a valóságtól, és már csak az érdekli, hányadik a listán.

A herceggel nem könnyű lépést tartani, az őt ismerők szerint nagyon sok koffein kell hozzá. Korábbi munkatársai arról számoltak be, hogy aki mellette dolgozott, annak nem volt élete. Al-Valíd bin Talal 4-5 órát alszik, gyakran hajnali fél ötig fennmarad. Általában délelőtt tizenegytől dolgozik délután ötig, kora este pihen, majd este kilenctől hajnali kettőig ismét tolja a munka szekerét.

Nem nehéz elképzelni, hogy tényleg sokat foglalkozik a gazdagsági listával. 1988-ban (egy évvel az első Forbes milliárdosok kiadványa után) felhívta a lap egyik riporterét, hogy beszámoljon neki az arab világban elért üzleti sikereiről, és nyomatékosítsa, neki bizony helye van a leggazdagabbak között.

2006-ban ismét felhívta a lap egyik újságíróját, miután a számára csalódást jelentő 7 milliárd dollárra becsülték a vagyonát. Az újságíró szerint könnyes hangon kérdezte tőle, hogy mit akar, mire van szüksége, és egy svájci bankárját ajánlgatta.

A herceg üzleti karriere 1979-ben kezdődött, lediplomázott a Menlo College nevű szilícium-völgyi egyetemen, majd hazament Szaúd-Arábiába, és megalapította a Kingdom Holding Companyt. Hazatérése után úgy vált ismerté a térségben, mint az ember, akinek jó kapcsolatai vannak, és segít üzletet kötni nyugati cégekkel.

12 év homály

A kezdetekről csak annyit szokott mondani, hogy kapott egy 30 ezer dolláros ajándékot az apjától, egy 300 ezer dolláros hitelt és egy házat. A többit innentől ő kaparta ki magának, legalábbis ezt állítja. Ezt azonban nehéz elhinni, ugyanis 1979 és 1991 közötti ténykedéséről semmi konkrétumot nem lehet tudni, mégis 1991-ben Szaúd-Arábián kívül ismeretlen üzletemberként 550 millió dollárt fektetett a Citigroupba. Teljes homály, honnan volt a pénz, a KHC nyolcvanas évekbeli teljesítményről csak annyi ismert, hogy 1988-ban befektettek a szaúd-arábiai Kereskedelmi Bankba.

Al-Valíd bin Talal herceg jelenleg 95 százalékos tulajdonos a KHC-ben, amit a világ egyik legnagyobb, és legdiverzebb portfólióval rendelkező vállalataként jegyeznek. Főleg bankokkal, pénzügyi szolgáltatásokkal, ingatlanokkal, hotelekkel, médiával, valamint tudományos-technológiai beruházásokkal foglalkoznak.

A teljesség igénye nélkül néhány cég, amikben korábban voltak, vagy jelenleg is vannak részvényeik: Amazon, Apple, Citigroup, Coca Cola, eBay, Ford, McDonald's, Hewlett-Packard, EuroDisney, Twitter, Walt Disney, Four Seasons Hotels.

Rovatok