Index Vakbarát Hírportál

Nem rúghatnak ki valakit azért, mert kövér

2014. július 18., péntek 18:10

Az Európai Unió Bírósága szerint hátrányos helyzetnek tekinthető a kóros elhízás, ha a túlsúlyos személy számára nehezíti a munkában való részvételt kollégáival egyenlő módon - írja az MTI.

A bíróság a dán gyermekgondozónak az ügyében foglalt állást, akit azért bocsátottak el, mert 160 kilogrammnál nagyobb testsúlya és 54-es testtömegindexe (BMI) miatt elhízottnak ítélték.

Karen Kaltoft gyermekgondozó azért fordult a bírósághoz, hogy munkaadója, az önkormányzat kártalanítsa őt. A dán bíróság ekkor megkérdezte az Európai Bíróságot, hogy az európai jog tiltja-e a túlsúlyon alapuló diszkriminációt, és az elhízás tekinthető-e fogyatéknak.

A döntésben az szerepel, hogy az uniós jog nem tartalmazza az elhízás miatti diszkrimináció tilalmát, ugyanakkor az "az elhízás hátrányos helyzetet jelenthet, ha olyan fokú, hogy egyértelműen megnehezíti a munkavégzést".

A bíróság szerint csak a szélsőséges, 40 BMI fölötti elhízás korlátozhatja úgy a személyt, hogy az már fogyatékkal felérő hátrány lehet. Az adott ország igazságszolgáltatásának feladata, hogy megállapítsa, a panaszosra illik-e ez a meghatározás.

Rovatok