Index Vakbarát Hírportál

Emelkednek az izraeli veszteségek is

2014. július 20., vasárnap 23:09

Vasárnap még hevesebben folytatódtak a harcok a Gáza övezetben, miután  az izraeli hadsereg kiszélesíti  a szárazföldi hadműveletet.  Immár izraeli oldalon is számottevőbbek a veszteségek.

A Hamász elleni támadásban vasárnap életét vesztette tizenhárom izraeli katona Gáza város északkeleti Szadzsahíja nevű negyedében. Nyolcan egy páncélozott harci járműben haltak meg, amit páncéltörő rakéta talált el. A halottakon kívül 53 sebesültje is lett az izraeli hadseregnek, őket különböző izraeli kórházakban ápolják.

Mahmúd Abbász palesztin elnök mészárlásnak, az Arab Liga főtitkára háborús bűnnek minősítette Izrael vasárnapi hadműveleteit Gáza város Szadzsahíja negyedében. Nabíl el-Arabi az "izraeli agresszió" azonnali beszüntetését és a Gázai övezet lakosságának védelmét követelte.

A negyed lakóit az izraeli hadsereg előzetesen távozásra szólította fel, azonban a palesztinok nagy része otthonában maradt, sokaknak ugyanis nem volt hová menekülni és a Hamász is maradásra kérte a lakosokat.

Palesztin források közlése szerint a Hamász egyik vezető tagjának, Hálil al-Hadzsának a házát ért légitámadásban négyen meghaltak: a Hamász-vezető három családtagja és egy szomszédjuk.

A július nyolcadikán kezdődött Erős Szikla hadművelet csütörtöki szárazföldi kiterjesztése óta 18 izraeli katona esett el és 2 civil. Palesztin oldalon 425 halottja van eddig a konfliktusnak, több mint hatvanan a vasárnapi harcok miatt vesztették életüket.

A hétvégén az izraeli fegyveres erők 34 földbe vájt lejáratot fedeztek fel, amelyek közel egy tucat, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által ásott alagúthoz vezettek. Az alagutakat feltehetően izraeliek elrablására is akarták használni.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő antiszemita hangneműnek minősítette Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szombati kijelentését. Erdogan azt mondta:  az izraelieknek "nincs lelkiismeretük, becsületük, büszkeségük, és azok, akik nap mint nap elítélik Hitlert, felülmúlják őt barbárságban." A török kormányfő beszédében ugyanakkor nyugalomra szólította fel a török népet. Mint mondta, nem történhetnek túlkapások a zsidó lakossággal szemben. Törökországban hozzávetőleg 17 ezer zsidó él.  

John Kerry, az Egyesült Államok védelmi minisztere védelmébe vette az izraeli támadást.  Kerry ezt mondta az NBC-nek adott interjúban: 

Izraelnek minden joga megvan arra, hogy megvédje magát a Hamász Gázából induló támadásaitól, mindazonáltal az Egyesült Államok igyekszik elérni a mielőbbi tűzszünetet. Egyetlen nemzet sem ül ölbe tett kézzel, ha rakétákkal lövik. 

Az ENSZ közlése szerint Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára vasárnap egyhetes tárgyalássorozatba kezd a gázai konfliktusról és egy lehetséges tűzszünetről. Ban Ki Mun elsőként Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozik Katarban, onnan Kuvaitvárosba, Kairóba, Jeruzsálembe, Rámalláhba, majd Ammánba utazik tovább, hogy tartós tűzszünet eléréséről tárgyaljon.

Rovatok