Index Vakbarát Hírportál

A Hamász elfoghatott egy izraeli katonát

2014. július 21., hétfő 01:08 | aznap frissítve

A Hamász vasárnap késő este bejelentette, hogy foglyul ejtett egy izraeli katonát a Gázai övezetben folyó harcok közben.

Abu Ubeida, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok szóvivője a Hamász tévéjében közölte: a szervezet fogságában van egy, Saul Áron nevű izraeli katona, de Izrael ezt nem ismeri el. Bizonyítandó állításának komolyságát a szóvivő még a katona azonosító számát – 6092065 – is nyilvánosságra hozta.

Egy Hamasz-párti Twitter szerint a palesztinok az utcán ünnepelték az izraeli katonák elfogását:

The celebration of the people in Gaza after they heard Hamas captured an Israeli solder... #PalestineResists pic.twitter.com/h5VfzyZihg

— فلسطين i (@iFalasteen) July 20, 2014

Ubeida szerint Saul Áront Gáza városban, az izraeli hadsereg elleni rajtaütésben fogták el, és megöltek még 14 izraeli katonát. Izrael korábban 13 katonájának halálát erősítette meg.

Néhány órával Ubeida bejelentése után Ron Proszor, Izrael ENSZ-nagykövete cáfolta, hogy Gázában a palesztinok fogságába esett volna egy izraeli katona. „Nincs elrabolt izraeli katona, és az erről szóló híresztelések hamisak” – szögezte le Proszor. Az izraeli hadsereg közölte, ellenőrzi, hogy igaz-e, amit a palesztin fegyveres csoport állít a katona elfogásáról.

Névtelenül nyilatkozó izraeli katonai források közben közölték: az „elrabolt katona” neve rajta van a 13 megölt katona nevét tartalmazó listán, amelyet egyelőre nem tettek közzé.

Egy másik katonai tisztségviselő közölte a Háárec című izraeli lappal, hogy „gyanús” a Hamász bejelentése. Nagyon csekély ugyanis annak az esélye, hogy palesztin fegyveresek elfogjanak egy izraeli katonát. Csupán azt történhetett, hogy eltulajdonították egy halott katona okmányait, és így vált ismertté számukra a neve és az azonosító száma – mondta.

Abu Ubeida televíziós bejelentése után mindenesetre Hamaszt éltető népünnepély kezdődött Gáza város utcáin, de a ciszjordániai Hebronban és Rámalláhban is örömujjongás tört ki.

Rovatok