Index Vakbarát Hírportál

Miután Magyarország bezárja észtországi nagykövetségét, Észtország is bezáratja a magyart

2014. július 25., péntek 11:28

Átszervezi magyarországi képviseletét Észtország és szeptember 30-ával bezárja nagykövetségét Budapesten - döntött a tallinni kormány. A magyarországi teendők ellátására egy másik országban akkreditált nagykövetet jelölnek majd ki.

Urmas Paet észt külügyminiszter szerint megvizsgálták a gazdasági adatokat, a külkereskedelmi számokat, valamint a konzuli eseteket is, és úgy határoztak, hogy ésszerű bezárni a budapesti nagykövetséget, és a felszabaduló forrásokat máshol felhasználni.

Az ügy előzménye lehet, hogy július 8-án Nagy Anna külügyi szóvivő bejelentette, hogy szeptember 15-től bezárják a ciprusi és az észtországi nagykövetséget. Viszont két új magyar nagykövetség nyílik január 1-jén, az egyik Mongólia fővárosában, Ulánbátorban, a másik az ecuadori fővárosban, Quitóban. 

Navracsics Tibor külügyminiszter szerint a tallinni nagykövetséget a Helsinkiben lévővel vonják össze, Tallinnban viszont megmarad a magyar intézet, amely elláthatja a kulturális diplomáciai feladatokat.

Az észt külügyi közlemény szerint a budapesti Észt Intézet szintén folytatja tevékenységét, és a jövőben is megmarad az Észtország és Magyarország közötti jó, szoros kapcsolattartás úgy az Európai Unióban, mint a NATO-ban.

Rovatok