Index Vakbarát Hírportál

Tűnjenek el Líbiából, ha tudnak

2014. július 27., vasárnap 21:42

Több európai ország arra szólította fel az állampolgárait vasárnap, hogy hagyják el Líbiát – írja az MTI. Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is Líbia elhagyását sürgető felszólítást adott ki, mivel a hétvégén folytatódtak a harcok az iszlamisták és a szekuláris erők között az ország két legnagyobb városában. Róma közölte, hogy már több mint száz olaszt menekített ki Líbiából, és felajánlotta segítését a további európai államnak az evakuáció terén.

Líbiában a hétvégén is harcok folytak az iszlamisták elleni harcot meghirdető Halifa Haftárhoz hű szekulárisok, illetve az iszlamista milíciák közt. A szekulárisok négy katonai tábort visszaszereztek Bengáziban az iszlamistáktól, és állítólag megölték egy, az al-Kaidához kötődő milícia vezetőjének testvérét. (Őt vádolták egyébként az USA bengázi követsége elleni támadással is - ez még 2012-ben történt.) A bengázi harcokban polgári épületeket is eltaláltak.

Kemény harcok dúltak a főváros, Tripoli repterének közelében is; itt már két hete ölik egymást az iszlamisták és a szekulárisok. A reptér mellett kigyulladt egy bevásárlóközpont és egy piactér is. Szintén Tripoliban fegyveresek megtámadták a brit követség konvoját is. Ebben a támadásban nem sérült meg senki, de a vasárnapi harcokban legalább 38-an haltak meg.

Líbiában 2011 óta kaotikus a helyzet, mióta megdöntötték Moammer Kadhafi hatalmát. A kormány nem tudja ellenőrzése alá vonni az országot, és képtelen lefegyverezni a forradalom óta szabadon garázdálkodó fegyveres csoportokat.

Rovatok