nonono

Index Vakbarát Hírportál

Ne induljanak útnak Kárpátalján

2014. július 29., kedd 19:28 | aznap frissítve

A Kárpátalja megyei állami közlekedésrendészeti felügyelet (DAI) arra kéri az autósokat, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak, mert a megye területén több fő közlekedési utat lezárt a forgalom elől a katonai mozgósítás ellen tiltakozó lakosság. 

A DAI kedd délután kiadott közleménye szerint már több mint 24 órája mindkét irányban teljesen le van zárva a Csap-Kijev főútvonal Munkács határában, Beregrákos (Rakosino) község területén. Ugyancsak útzárat létesítettek a tüntető helyi lakosok a Csap–Nagydobrony–Munkács közlekedési útvonal Mezőterebesen (Sztrabicsovo) áthaladó szakaszán.

Egy nap szünet után kedden felújították a teljes útblokádot a tiltakozók a Munkács–Ivano-Frankivszk–Rohatin főúton is a huszti járási Szeklence (Szokirnica) községben. A közlekedésrendészeti felügyelet közlése szerint Munkács az ukrán-magyar határ irányából a Csap–Nagydobrony–Beregszász útvonalon érhető el.

Aggódnak

Kárpátalján a közlekedési helyzet javulását és az útblokádok feloldását attól remélik, hogy kedd délután Valerij Luncsenko, a megye kormányzója hivatalában találkozik és tárgyal a részleges katonai mozgósítás elleni tüntetések képviselőivel. A tucatnyi településen útlezárásokkal kísért kárpátaljai tiltakozó megmozdulások a Munkácsi, Beregszászi, Huszti és Ilosvai járásokat érintik.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a három történelmi egyház kedden Ungváron kiadott nyilatkozatában aggodalmát fejezi ki a kelet-ukrajnai helyzet és a részleges katonai mozgósítás elindítása miatt, felszólítva az illetékes hatóságokat, hogy a Kárpátaljáról behívott tartalékosokat ne vigyék a háborús övezetbe. Az aláírók érthetetlennek nevezik, hogy amíg a kárpátaljai fiatalokat behívják a hadseregbe, addig kelet-ukrajnai hadköteles férfiak a megyében menekült státuszt élveznek és mentesülnek a behívás alól.

Az alábbi linken lehet aláírni a petíciót arról, hogy "Ne vigyék a kárpátaljai magyar fiatalokat ágyútölteléknek az ukrajnai konfliktusokba".

Rovatok