Index Vakbarát Hírportál

Gazdag, Putyin is kedveli, mégsem boldog

2014. augusztus 3., vasárnap 17:51

Az egyik leggazdagabb orosz üzletember azt mondta egy vasárnapi interjúban, hogy az ukrán válsággal kapcsolatban kivetett szankciók miatt nem tudja használni magánrepülőgépét, írja az MTI.

Gennagyij Tyimcsenko az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek arra panaszkodott, hogy az amerikai Gulfstream cég a washingtoni szankciók miatt megtagadta 64,5 millió dollárt (15 milliárd forint) érő magángépének szervizelését és üzemeltetését.

A szankciók a legkülönösebb módokon éreztetik hatásukat. A Gulfstream cég leállította szerződéses kötelezettségeinek teljesítését, felfüggesztette repülőútjaimat

 – mondta Tyimcsenko.

Állítása szerint a Gulfstreamnek megtiltották az amerikai hatóságok, hogy bármiféle üzleti kapcsolatot tartson fent vele.

Tyimcsenkót még a Krím márciusi orosz annektálása után sújtotta szankciókkal az Egyesült Államok. A 61 éves férfi a második legnagyobb orosz gázkitermelő, a Novatek egyik főrészvényese, vagyonát a Forbes amerikai magazin 14,3 milliárd dollárra becsüli. Korábban azt mondta, 1990 óta ismeri Vlagyimir Putyint. Tyimcsenko állítólag szoros kapcsolatot ápol az orosz elnökkel.

Márciusban, nem sokkal a szankciók kihirdetése előtt Tyimcsenko már megvált egy jelentős üzleti érdekeltségétől, a Gunvor kereskedőcégben lévő 43 százalékos tulajdonrészétől.

Területeket vesztettek a szakadárok

Közben a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet megindítása óta a szakadárok által ellenőrzött terület 75 százalékát foglalták vissza az ukrán fegyveres erők, azaz jelenleg mindössze a korábbi terület egynegyede van a szeparatisták megszállása alatt, közölte Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

Közben a „terrorellenes művelet” sajtóközpontja arról adott hírt, hogy több mint háromszáz embert vettek őrizetbe, köztük 11 orosz és egyéb állampolgárságú külföldit, akiket „a szakadár népköztársaságok által elkövetett terrorcselekményekben való részvétellel” gyanúsítanak.

Rovatok