Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok majdnem elfogtak egy amerikai felderítő gépet

2014. augusztus 3., vasárnap 19:18

Svédország légterébe tért ki egy amerikai felderítő gép az orosz légvédelem elől július 18-án, vagyis egy nappal azután, hogy Kelet-Ukrajna légterében lelőtték a maláj légitársaság 17-es járatát, írja az MTI a CNN-re hivatkozva.

Az amerikai Boeing RC-135-ös engedély nélkül menekült a svéd légtérbe, és nem kizárt, hogy több más ország légterén is áthaladt. Nem világos, hogy erre volt-e engedélye. A felderítő gép a nemzetközi légtérből hallgatta le az orosz hadsereg kommunikációját, amikor az oroszok akcióba léptek. Egy földi telepítésű radarjuk bemérte az amerikai repülőt, majd legalább egy vadászgépet utána küldtek.

Az amerikaiak az orosz lokátor elől a legegyszerűbb módon Svédország felé tudtak megszökni. Az amerikai külügyminisztérium elismerte az incidenst, és megígérte, hogy a jövőben szabályosan előre fogja értesíteni a svéd hatóságokat a hasonló esetekről.

A történtekről elsőként a Svenska Dagbladet című svéd napilap számolt be. Az oroszok egyelőre nem reagáltak.

Nemrég a két rivális nagyhatalom katonai gépei Oroszország keleti határainak közelében is közel kerültek egymáshoz: április 23-án egy orosz Szu-27-es harci gép mindössze 30 méterrel húzott el egy RC-135-ös orra előtt az Oroszország és Japán között elterülő Ohotszki-tenger fölött.

Rovatok