Index Vakbarát Hírportál

New Yorkban csapott össze az USA Oroszországgal

2014. augusztus 6., szerda 12:04

Magyar idő szerint szerda hajnalban kemény szócsata zajlott az ENSZ Biztonsági Tanácsában, melynek rendkívüli ülését Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet hívatta össze. Az MTI összefoglalója szerint Csurkin a kelet-ukrajnai humanitárius helyzet drámai romlására hivatkozva követelte, hogy hagyják jóvá egy humanitárius misszió indítását a harcok sújtotta Donyeckbe és Luhanszkba, és felajánlotta, hogy Oroszország kész a szükséges segélyszállítmányokat eljuttatni a térségbe a Nemzetközi Vöröskereszt ellenőrzése mellett. Az ENSZ-nagykövet katasztrofálisnak minősítette az ukrán hadsereg által ostromlott városok lakosságának helyzetét, és a hadműveletek „fokozásával” vádolta Kijevet.

A nyugati hatalmak viszont – az elmúlt hónapok történéseinek tükrében érthető módon – nem bíznak az oroszok humanitárius elkötelezettségében. Rosemary A. DiCarlo amerikai ENSZ-nagykövet ráadásul arra is felhívta a figyelmet, hogy az ENSZ ügynökségei és különböző segélyszervezetek már most is helyszínen vannak.

DiCarlo kétségbe vonta a rendkívüli BT-ülés szükségességét, Béatrice Le Fraper du Hellen, a francia ENSZ-képviselet első tanácsosa pedig egyértelműen az oroszbarát szeparatistákat és a Moszkvát tette felelőssé a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzetért. Hozzá csatlakozott Mark Lyall Grant brit nagykövet, aki leszögezte:

Beszéljünk világosan: a szeparatisták erőszakcselekményei felelősek a donyecki és luhanszki lakosság helyzetének romlásáért. Az ukrán hatóságok által felszabadított városokban az élet visszatér a normális kerékvágásba, és az elmenekült emberek hazatérnek otthonaikba.

Vitalij Csurkin viszontválaszában persze visszautasította a vita átpolitizálását, és az Ukrajna mellett kifejtett "propagandát".

Bomba hullt Donyeckre

Közben azért Kelet-Ukrajnában is zajlik az élet, a konfliktus kezdete óta először légicsapás érte szerdára virradóra az oroszbarát szeparatisták által megszállt Donyecket. A polgármester által bejelentett „légicsapás” azért túlzás, hiszen egyetlen találatról van szó, és az is csak egy út közepét tépte fel, személyi sérülés egyáltalán nem történt.

Rovatok