Index Vakbarát Hírportál

Amerika újra bombázza Irakot

2014. augusztus 8., péntek 19:10

Magyar idő szerint pénteken este folytatódtak az amerikai bombázások, az AP forrásai szerint. Egy dróncsapást hajtott végre az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szélsőséges milícia egy aknavetőállása ellen, négy F-18-as vadászbombázó pedig egy konvojt és egy másik aknavetőállást támadott. Péntek délután az amerikai vadászgépek már egyszer lecsaptak az Iszlám Állam tüzérségi egységeire Irbil közelében, ahol kurd erőket támadtak a lövegekkel. 

Nagy-Britannia a következő 48 órában élelmet fog ledobni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáinak előretörése által fenyegetett iraki lakosságnak, és kész "műszaki támogatást" nyújtani a dzsihadisták állásait bombázó Egyesült Államoknak - közölte pénteken Michael Fallon védelmi miniszter.

Fallon, aki a kormány válságstábjának, a COBRA-nak az üléséről távozóban nyilatkozott, megerősítette, hogy London nem szándékozik közvetlenül részt venni a katonai beavatkozásban.

De "felderítő és légiutántöltő repülőgépekkel" segíteni fogja az Egyesült Államokat, amelynek légiereje pénteken első ízben mért csapást az iraki Kurdisztánt és a menekülő keresztény és jazidi kisebbségeket fenyegető dzsihadisták állásaira

Az amerikai légügyi hatóság kitiltotta az amerikai gépeket az iraki légtérből – írja a BBC. A Federal Aviation Administration (FAA) arra hivatkozva rendelte el a tilalmat, hogy az iraki katonai erők és az ISIS elnevezésű szélsőséges szunnita szervezet fegyveresei közti harcok túl nagy veszélyt jelentenek az amerikai gépek számára.

Szombaton a német Lufthansa, a dubaji Emirates, az angol Virgin Atlantic és a francia Air France utánaz ausztrál Quantas is bejelentette, hogy nem repül Irak felett. Nem minden légitársaság döntött ugyanis így: a British Airways gépei például nem továbbra is repülnek a környéken.

Az FAA július végén már megtiltotta az amerikai gépeknek, hogy 30 ezer láb alatt repüljenek Irakban.

Barack Obama amerikai elnök csütörtök este jelentette be, hogy engedélyezte Irakban az iszlamista szélsőségesek elleni légi csapásokat az amerikai alkalmazottak – a katonák és a diplomaták – védelmében. Obama emellett a jazidi vallási kisebbség elleni népirtás megakadályozása érdekében humanitárius segítségnyújtást rendelt el.

Péntek délután amerikai vadászgépek légi csapást hajtottak végre az Iszlám Állam tüzérségi egységei ellen Irbil közelében, ahol kurd erőket támadtak a lövegekkel.  

Barack Obama amerikai elnök nem tűzött ki konkrét határidőt az iraki légicsapások befejezéshez - közölte pénteken Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Earnest szerint a légicsapások elrendelése az iraki katonai helyzettől függ majd, attól, hogy fenyegeti-e veszély az amerikaiakat, vagy hogy szükség van-e a kurd, vagy az iraki biztonsági erők támogatására. A szóvivő szerint a segítségnyújtás nem lesz "elhúzódó" és nem terjedhet ki amerikai csapatok újbóli Irakba küldésére.

Rovatok