Index Vakbarát Hírportál

Fellélegezhetünk, nem ebolás a román férfi

2014. augusztus 11., hétfő 14:48 | aznap frissítve

Maláriában szenved az az Afrikából hazatért román férfi, aki ebolafertőzés gyanújával került kórházba - közölte hétfőn a bukaresti egészségügyi minisztérium.

Az 51 éves román mérnök, aki július 25-én tért vissza Nigériából, súlyos hasmenéssel, vért tartalmazó széklettel került a ploiesti-i kórházba. A tünetek miatt a pácienst szigorú biztonsági intézkedések közepette vasárnap átszállították az ebolafertőzések kezelésére kijelölt bukaresti Matei Bals Intézetbe, családtagjait pedig 21 napra otthonukban karanténba helyezték.

Az ebolafertőzés kizárása érdekében a pácienstől vett biológiai mintákat eljuttatják egy németországi laboratóriumba, de a malária diagnózisának beigazolódása után nem áll már fenn annak a veszélye, hogy a páciens ebolavírussal fertőzött volna meg bárkit, akivel érintkezésbe került.

Az ebola lappangási időszakban amúgy sem ragályos, és a páciens irodai munkát végzett Nigéria fővárosában, Abujában, így nem kerülhetett érintkezésbe azokkal a betegekkel, akiket az ország déli részén, a fővárostól 700 kilométernyire lévő Lagosban fertőzött meg az ebolavírus.

A maláriában szenvedő férfi állapota stabil.

Nigériában ápolónő fertőződött meg

Újabb betegről derült ki Nigériában, hogy biztosan ebolavírus fertőzte meg. A beteg egy ápolónő, aki Patrick Sawyert is kezelte. Utóbbi libériai-amerikai állampolgár volt, és fertőzötten érkezett július 25-én Nigériába: a lagosi repülőtéren összeesett a betegségtől, és hamarosan végzett vele a kór.

Afrikában nem ez az első ebolajárvány, viszont a legsúlyosabb. Eddig már közel 1000 emberrel végzett a kór Libériában, Sierra Leonéban, Guineában és Nigériában. Elefántcsontpart hétfőn bejelentette, hogy megszünteti a légiutas-forgalmat a járvány sújtotta négy országgal.

Rovatok