Index Vakbarát Hírportál

Melegfelvonulássá alakult egy hindu fesztivál

2014. augusztus 11., hétfő 11:41

A Gaidzsatra nevű hindu fesztivál elvileg a halottakat ünnepli meg, de Nepálban az utóbbi években elkezdett rátelepedni a meleg közösség. Valószínűleg azért, mert egyébként is a társadalmi visszásságok kifigurázásáról szólt, és korábban is jellemző volt, hogy a férfiak női ruhában vonultak fel. Az AP híre szerint hétfőn több száz leszbikus, biszexuális és transzvesztita vonult fel Nepál fővárosában, szivárványszínű lufikkal.

Nepálban gyorsan változik a melegek helyzete. Tíz éve még három hónapig terjedő börtönnel büntették azokat, akiket „természetellenes szexuális aktuson” kaptak. Egy kormánybizottság most azt javasolja, hogy az új alkotmány szerint házasodhassanak is a melegek. Ezzel az azonos nemű párok is elkezdhetnének gyerekeket örökbe fogadni. Az összes politikai párt támogatja a javaslatot.

Az egyik felvonuló arról beszélt az Associated Pressnek, hogy a jövő évi felvonuláson talán már az új törvényt ünnepelhetik. Viszont hozzátette, hogy a törvényekkel együtt az emberek gondolkodása azért nem biztos, hogy megváltozik. Egy másik nyilatkozó arról beszél a cikkben, hogy 2007-ben azért rúgták ki a katonaságtól, mert a felettesei megsejtették, hogy egy másik női katonával járnak együtt. Azóta is rejtegetnie kell a kapcsolatát. A cikk szerint a kényszer- és érdekházasságok is elég népszerűek még Nepálban.

Rovatok