Index Vakbarát Hírportál

Elfogadták az oroszok a segélykonvoj ukrán feltételeit

2014. augusztus 12., kedd 17:26

A tervek szerint szerdán érkezik az ukrán határra az a humanitárius szállítmány, amitMoszkva küld a kelet-ukrajnai térségbe. Kijev alapos ellenőrzéssel hajlandó csak beengedni a szállítmányt, attól tartva, hogy annak leple alatt az orosz fél a donyecki szeparatistáknak nyújtandó támogatást akarná biztosítani. Moszkvai nyilatkozatok szerint az orosz vezetés kész folyamatosan egyeztetni az ukrán féllel és az ukrajnai Vöröskereszttel, amely az ukrán elnöki adminisztráció szerint a szállítmány kezeléséért fog felelni.

Erről azonban a Vöröskereszt ukrajnai képviseletét hivatalosan senki sem értesítette. „Mi is az kijevi elnöki adminiszteráció helyettes vezetőjének nyilatkozatából értesültünk” – közölte Viktor Serbanyuk. A Vöröskereszt kijevi központjának helyettes szóvivője szerint egyeztetés nem történt, így hivatalosan nem tudják azt sem, valójában mit is tartalmazhat a 280 kamionból álló, kétezer tonnás szállítmány.

Kedd este magyar idő szerint fél hétkor jelentette az MTI, hogy az oroszok elfogadták az ukrán feltételeket. Ennek értelmében a 262 kamionból álló konvojnak például olyan határátkelőn keresztül kell áthaladnia, amely az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt áll. Erre a Sebekino-Pletnyevka határállomást választották ki. Az oroszok azt mondták, hogy elfogadták a többi feltételt is, amelyekhez Kijev ragaszkodott a szállítmány útvonalát, ellenőrzését és más részletkérdéseket illetően.

„Nincs az a raktár, ahová ez egyben elférne, az idő is kevés a fogadás előkészítésére,

a megőrzés nem oldható meg egy helyen ” – mondta Serbanyuk, megjegyezve, hogy garanciára is szükségük volna a küldő féltől, hogy a szállítmány azt tartalmazza, amit Moszkva ígér. Az ellenőrzést közvetlenül a határon nem lehet elvégezni, az a raktárakban folyik majd.

Serbanyuk szerint nem csak Moszkva szalad előre nyilatkozataival, de a kijevi vezetés is átgondolatlanul testálja a feladatot a nemzetközi szervezetre, alig egy nappal a szállítmány érkezése előtt. „Nem tudom, hogy az ukrán elnök miben egyezett meg az orosz elnökkel. Először azt gondoltam, nyilván a vámolást is az elnök zöld folyosóján keresztül oldják meg, ehhez képest az ukrán elnöki adminisztráció vezetője azt közölte a sajtóban, hogy mindent a Vöröskereszt intéz majd” – mondta a kijevi hozzáállást is kifogáslova Serbanyuk.

Segíteni pedig muszáj

„Ezt egy hét alatt sem lehet megoldani. Legegyszerűbbnek az tűnik, hogy a szállítmányt az orosz fél helyezze el határközeli raktáraiban, és onnan részletekben szállítanák át a segélyt”.

Serbanyuk szerint valóban szükség volna segélyszállítmányokra, bár szerinte ezt országon belül is meg lehetne oldani. A szállításhoz szükséges eszközei a Vöröskeresztnek is rendelkezésére állnak, önkéntese is elegendő van, hogy a nélkülözőkhöz mindent eljuttassanak. A keleti részen egyes részeken tapasztalható ivóvízhiányt orvosolhatnák az ország más részeiből érkező szállítmányokkal is, ehhez szerinte a politikai indíttatásból elindított orosz küldeményre nem volna szükség.

Rovatok