Index Vakbarát Hírportál

Hat falut foglalt el az ISIS a török határ közelében

2014. augusztus 13., szerda 17:57 | aznap frissítve

Több falut elfoglaltak szerdán az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges csoport fegyveresei az észak-szíriai Aleppó tartományban. A harcokban közel negyvenen haltak meg - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A radikális fegyveresek hat falut foglaltak el Aleppótól északra, nem messze a török határtól - közölte az emigráns szervezet. Folytatódnak az összecsapások egy további falu, Arsaf ellenőrzéséért. A civil szervezet szerint legalább 31 kormányellenes lázadó és az IÁ nyolc fegyverese esett el a harcokban.


Azaz District nagyobb térképen

A hónapok óta tartó harcok szerdára virradóra intenzívebbé váltak, miután az IÁ "nagyszabású ostromot" indított a falvak ellen – közölte az OSDH.

A lázadókat meggyengítette, hogy korábbi szövetségesük, az iszlamista an-Nuszra Front július végén kivonult a térségből. Az an-Nuszra, az al-Kaida szíriai szárnya a lázadók oldalán harcolt egyrészt az IÁ, másrészt Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen. Néhány héttel ezelőtt viszont az an-Nuszra Front elkezdett a lázadók ellen harcolni, tovább bonyolítva a szíriai helyzetet.

A falvaknak az IÁ kezére kerülése stratégiai sikert jelent. A radikálisok így megtámadhatják Ázáz és Marea városát - közölte az OSDH. Marea az IÁ ellen harcoló iszlamista csoportokat tömörítő Iszlám Front erőssége. A török határ közelében fekvő Ázáz pedig fontos adu lehet az elfoglalt iraki és szíriai területeken kikiáltott "kalifátust" kiterjeszteni kívánó IÁ kezében.

Rovatok