Index Vakbarát Hírportál

Feladta a harcot a volt iraki kormányfő

2014. augusztus 14., csütörtök 22:35

Núri al-Máliki nyilvánosan elismerte, hogy már nem ő az iraki miniszterelnök, és támogatásáról biztosította a tényleges kormányfőt, a kormányalakítással négy nappal ezelőtt megbízott Haider al-Ábádit.

Abádi azután kapta meg a kormányalakítási megbízatást Fuád Maszúm államfőtől, hogy a parlament síita frakciója őt nevezte meg miniszterelnök-jelöltjének, amit a törvényhozás többsége elfogadott. Máliki és szövetségesei azonban törvénytelennek minősítették a lépést. A volt miniszterelnököt sokan próbálták országon belül és kívül (így Washingtonban is) meggyőzni arról, hogy ne akadályozza az új kormány megalakításához vezető demokratikus folyamatot.

Ábádi első felszólalásában rögtön nemzeti egységre szólította fel az irakiakat, hiszen egy minél szélesebb körű egységkormány felállítása lesz a legfontosabb feladata a következő egy hónapban. Ez alatt kellene meggyőznie a legfontosabb szunnita és kurd vezetőket, hogy ők aztán megpróbálják meggyőzni a saját népüket az új egységkormány sikeréről. Az iraki helyzet hátteréről bővebben>>>

Közben néhány nap alatt nyolcvanezer jezid jutott ki a Szindzsár-hegységből, ahova az Iszlám Állam elől menekültek. Barack Obama sikerként értékelte a fejleményeket, humanitárius segélyeket már nem dobnak le, a célzott légi csapásokat viszont folytatják Észak-Irakban.

Rovatok